Hubení mšic

Aktualizováno 2022-09-08 06:40:19

Mšice patří k nejznámnějším škůdcům rostlin, a zároveň také k těm nejrozšířenější. Jejich hubení však někdy není vůbec lehké.


mšice
mšice
mšice
mšice

Mšice jsou drobný savý hmyz, který škodí nejen svým sáním a tím tvorbou různých deformací listů, ale  i tím, že přenáší nejrůznější virové choroby.

Kromě toho znečisťuje rostliny vylučovanou medovicí, která je následně přerůstána černěmi houbového původu. Mšice mají schopnost se velmi rychle množit a vytvářet početné kolonie. Za jednu vegetaci mohou mít až dvacet generací. Masovému rozmnožení mšic napomáhá teplé a suché počasí.

Mšice milují nové výhony rostlin, tj. nové listy, pupeny. Na listech se vyskytují na jejich spodní straně. V blízkosti mšic se vždy také objevují mravenci, jelikož ty zase milují medovici, kterou mšice na rostlinu vylučují. Jinak řečeno, za mravencem vyskytujícím se na stromě nebo rostlině, vždy hledejte mšice!


Jak na ně? Chemicky nebo přírodně? Oba způsoby jsou možné!


Chemické přípravky

Nejvíce používaný pro hubení mšic je Mospilan 20 SP nebo PROTI mšicím a molicím (Mospilan 20 SP).  Avšak dejte pozor, jeho použití je omezeno jen na několik plodin, a toProti mšicím a molicím (Mospilan)Proti mšicím a molicím (Mospilan)

pro hubení:

  • mšic a molic na okrasných rostlinách
  • mšic na okurkách, paprikách, rajčatech
  • mšic, včetně vlnatky krvavé na jádrovinách (jabloně, hrušně, aj.).


Největší jeho výhodou, je to, že se jedná o systémový přípravek, tj. po aplikaci postřikem se účinná látka dostane do každého záhybu listů, včetně těch zkoucených od mšic. Zde se bohužel kontaktními přípravky nedostanete.  Díky tomu, ve chvíli, kdy mšice ochutná kousek ošetřeného listu, dojde k jejímu vyhubení.

Při jeho požívání však dbejte na dodržení ochranné lhůty (OL). Jedná se o dobu od posledního ošetření po sklizeň. Tuto dobu je nutné dodržet, jinak pokud plody utrhnete dříve, budete mít v plodech zbytky nerozložených pesticidů, což určitě nechcete.


Přírodní přípravky

Pro hubení mšic a dalších škůdců (svilušky, štítenky nebo puklice), zejména v počátečním výskytu je účinný přípravek na přírodní bázi PROTI mšicím a sviluškám (INPORO).Proti mšicím a sviluškám (Inporo) koncentrátProti mšicím a sviluškám (Inporo) RTU

Formulace KONCENTRÁTU je určená pro hubení škůdců na veškeré zelenině, drobném ovoci (rybíz, maliník, jahodník), na jabloních a na okrasných rostlinách.

Praktická formulace ROZPRAŠOVAČE nebo AEROSOLU je určená pro hubení škůdců okrasných rostlin a dřevin.

U těchto přírodní přípravků nemusíte hlídat ochranné lhůty (OL). Ošetřené plody můtete sklízet hned druhý den.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.