Urychlovače kompostování

Aktualizováno 2022-09-08 06:28:32

Čím urychlit rozklad organické hmoty a zároveň zkvalitnit kompost?



ro podporu procesu kompostování doporučujeme přidávat do kompostu přírodní urychlovače kompostování.

Můžete si zvolit tyto urychovače: 
Urychlovač kompostu granulát


1) Urychlovač kompostu - granulát

Aplikuje se rozsypem do každé vrstvy kompostu. Je vyrobený z péřové moučky, kostní moučky, kakaových slupek a navíc obsahuje také množství bakterií. Neobsahuje chemické látky. Je vhodný pro použití v kompostérech,  nekrytých kompostech i pro plošné kompostování spadaného listí.

2) Urychlovač kompostu -  GOLD

Jedná se o sypkou směs (vzhled jako substrát), která obsahuje 3 bakterie (Azotobacter chroococcum, Polyangium a Bacillus sp.) a houbu Trichodermu sp. Urychlovač vyniká vyjímečnými vlastnostmi:

  • rozkládá celulózu (drobné větvičky, piliny, dřevní štěpku, posekané větvičky, listy stromů, aj.). Celulóza tvoří 40-50% dřeva. Dřevo se skládá se z celulózových vláken (zajišťují pevnost dřeva). Jakmile dojde k rozkladu celulózy ve dřevě, dřevo se rozpadne.
  • hubí škodlivé bakterie, které se v organickém materiálu v kompostu mohou nacházetUrychlovač kompostu Gold
  • likviduje semena plevelů v kompostu
  • výrazně urychluje vytvoření kompostu - při optimálních podmínkách je kompost hotový již za 1 měsíc
  • rozkládá veškerý organický kuchyňský a zahradní odpad


Kromě urychlení kompostu jej můžete použít také:

  • pro rozklad dřevní štěpky, pilin nebo hoblin na plochách
  • v suchých toaletách, biopopelnicích, v kanalizačních šachtách nebo odtocích - omezuje vzniku nepříjemného pachu

Více informací najdete ZDE.


3) Urychlovač kompostu - koncentrát z bylinUrychlovač kompostu koncentrát

Další výbornou možností kapalný přípravek vyrobený z bylin Urychlovač kompostu - koncentrát. Tento přípravek je vodný koncentrovaný extrakt z šesti druhů bylin, které pomáhají rychlému rozkladu organických látek v kompostu a zároveň pozitivně působí pro vytvoření ideálních podmínek ke zvýšení počtu mikroorganismů, potřebných v procesu kompostování. Díky výtažku z dubu výrazně omezuje vznik zahnívajících procesů a vytváří kompostovanou hmotu bez plísní a kvasných procesů, které zhoršují kvalitu finálního kompostu. Aplikuje se velmi jednoduše zálivkou konví do každé nové vrstvy a to ve velmi nízkém dávkování, tj. 1-2 ml / 10 l vody (konev).


4) Urychlovač kompostu - EnviComp Komposty

Jedná se o symkou směs, která je tvořená bakteriemi. Obsahuje obrovské množství bakterií, které aplikaci do kompostu velmi výrazně urychlí celý proces kompostování.Komposty (EnviComp)

Sypkou směs je nutné aktivovat ve vlažné vodě. Zhruba po 20 minutách kapalinu s "probuzenými" bakteriemi nalijte na vrstvu kompostu.

Kompost neustále udržujte vlhký, jinak pak dochází k vysychání kompostu, zastavení procesu kompostování a k úhynu prospěšných bakterií, který tento rozklad způsobují.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.