Kadeřavost broskvoně

Aktualizováno 2022-09-13 06:35:58

Kadeřavost broskvoní je nejvíce rozšířená choroba. Pokud se neprovede ošetření ve správný čas, výrazně omezuje úrodu, plody a listy špatně rostou, předčasně opadávají a plody špatně zrají.  Při vyšším výskytu jste prakticky bez úrody.


kadeřavost listů
kadeřavost listů
chloróza listů
chloróza listů

Kadeřavost se projevuje během růstu mladých listů. Na listech vznikají zpočátku mírně vypouklé žlutozelené, později červené puchýřovité skvrny. Skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují a tím deformují listy (zkroucené listy).  Čím větší je její výskyt na stromě (na listech), tím hůře se stromu daří, jelikož listy neplní svoji funkci pro život stromu.

Druhý problém na listech, který ovlivňuje růst, úrodu a kondici stromu u broskvoní je chloróza listů (žloutenka). Jedná se o výživový problém, kdy strom neumí do listů dopravit pro ně dostatek železa. Listy pak žloutnou. Typický projev je žlutý list se zelenou žilnatinou. Při prvních projevech je nutné provést postřik listů speciálním hnojivem s vysokým obsahem železa. Pravidelnými aplikacemi dojde k doplnění železa do listů. Listy jsou pak opět zelené v plné své síle.

Pro komplexní ošetření broskvoní doporučujeme sadu: PROTI KADEŘAVOSTI A CHLORÓZE (ZDRAVÁ broskev plus). Souprava obsahuje 2 přípravky, a to fungicid Champion 50 WG  a speciální listové hnojivo PROTI Nedostatku železa ( Harmonie Železo), v dávkách připravených vždy na 5 l vody. Zdravá broskev plus


Ochrana před kadeřavostí broskvoní jen preventivně pomocí dvou postřiků!
První postřik proveďte, pokud suma aktivních teplot (nad 7 st.C ) od 1.1. dosáhne hodnoty 1000 – 1.200. Tento čas je ideální pro toto první ošetření. Stav sumy teplot pro šetření můžete průběžně sledovat na našem webu v Aktualitách: Ošetření broskvoní proti kadeřavosti - Aktuální stav teplot v ČR! Tento článek pro vás v době, kdy se připravujeme na ošetření -  pravidelně aktualizujeme.

Pokud nechcete hlídat teploty, pak se obecně první postřik provádí v době zvětšování (nalévání) pupenů.  Druhý postřik pak proveďte nejpozději v době, kdy dojte k prasknutí pupenu, tj. na počátku rašení.  Pro ošetření použijte ze soupravy přípravek Champion 50 WG.

Ošetření proti chloróze listů preventivně nebo při prvním výskytu! Proti chloróze listů proveďte postřik později, až budou na stromě listy. Doporučujeme provést 2-3x preventivně nebo opakovaně při zjištění prvních příznaků.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.