Rajčata a jejich výsev na jaře

Aktualizováno 2022-09-13 08:03:35

Rajčata patří díky vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek k nejzdravějšímu a nejoblíbenějšímu ovoci. Ano, čtete správně, přestože rajčata najdete v obchodě vedle mrkve či brambor, jde opravdu o ovoce, i když naprostou většinou lidí jsou považovány za zeleninu.



Přestože pěstování rajčat není složité, dokážou někdy pěstitele pořádně potrápit. Proto přinášíme návod, rady a tipy, které vám pomohou.

Správně vypěstovaná a sklizená rajčata jsou velmi chutná a mnoho oblíbených jídel by bez nich nechutnalo tak, jak má. Například italská či balkánská gastronomie jsou na jejich hojném použití přímo založeny.

Rajče má původ v teplých oblastech jižní Ameriky. Původ slova pochází z aztéckého slova „tomatl“, které znamená sladké kulaté ovoce. V 16. století byly první rostliny dovezeny do Evropy. Evropané je však dlouho považovali za nejedlou ozdobnou rostlinu a až za dlouhých sto let našli jejich využití i v kuchyni.

Rajče má mnoho druhů. Existují tyčkové nebo keříčkové odrůdy rajčat, na nichž vyrostou plody červené, žluté, oranžové, růžové i bílé. Tvarem se rajčata různí od malých kuliček (cherry rajčátka) o průměru 2 cm až po hruškovitý žlutý tvar.


Kde se rajčeti daří?

Rajče je teplomilná rostlina, a proto se mu nejlépe daří na slunných místech chráněných před studenými větry. Vyhovují mu sušší, středně těžké půdy s dostatkem humusu. Mokré a těžké půdy mu nesvědčí. Předností rajčat je, že se mohou (samozřejmě za průběžného hnojení) pěstovat několik let na jednom a témž místě, aniž by se půda unavila.


Výsev rajčat Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny

Rajčata vyséváme zpravidla od poloviny února (rajčata do skleníků), někdy až počátkem března. V této době časo trpí mladé rostliny padáním klíčních rostlin (soubor houbových patogenů v půdě). Pro podporu růstu a udržení zdravých rostlin, doporučujeme půdu prolít přírodním bakteriálním přípravkem (soupravou) Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny.


Jak podpořit klíčení semen a mladou rostlinku?Stimulátor zakořeňování (Inporo)

Pokud chcete zvýšit šance, že se semínka dobře uchytí, můžete je předem ošetřit tzv. stimulátorem zakořeňování, např. Stimulátor zakořeňování (Inporo). Díky tomuto přípravku rostlinky klíčí a rostou rychleji a rostlinka je navíc odolnější vůči okolním stresovým faktorům. Semena se v přípravku namáčí cca. 15 minut před výsevem. Účinné látky v roztoku podporují tvorbu kořenů a kořenových vlásků a odolnost k nízkým teplotám.

Máčení semen je vhodný také i huminový přírodní přípravek Humát neutrální.




Do čeho nejlépe vysévat?

Rajčata je vhodné vysévat do substrátu pro výsevy a množení. Za jeden až dva týdny je třeba vzešlé rostlinky přepíchat do sadbovačů a po zhruba čtyřech týdnech přesadit opět, a to do větších truhlíků.
Pokud si chcete dvojité přesazování odpustit a zjednodušit si práci, můžete použít rašelinové tablety. Tyto tablety ze speciální rašeliny vynikají velmi jednoduchým použitím. V prvním kroku se tableta pouze zalije vodou, nabobtná a přímo do ní se umístí semínko rajčete. Tableta tak vlastně slouží pro naklíčení i následné předpěstování rostlinky a odpadá tak časově náročné přesazování. Rostliny mají díky vhodným podmínkám velmi dobře vyvinutý kořenový systém, který umožní jejich bezproblémové přesazení do větších truhlíků nebo rovnou do skleníku.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.