Čmelík kuří u slepic

Aktualizováno 2023-08-30 08:06:55

Čmelík kuří je drobný roztoč, který  napadá slepice (drůbež) nebo ptáky (holuby, aj.). Má šedou až červenou barvu. Jedná se o nočního roztoče, který přes den spí v úkrytech, škvírách, trhlinách kurníku a v noci pak napadá drůbež a saje na nich krev.  Čmelíci mohou přežívat dlouho dobu cca. až jeden rok neobydlených kurnících. Velmi rychle se rozmnožují.




Příznaky výskytu:

  • bledé hřebínky drůbeže
  • neklid
  • skvrny od krve na vejcích
  • nízká snůška vajec
  • úhyn mladých kuřat


Hubení

ATAK Sprej proti čmelíkům Chrysanthemum

Preventivně jsou vhodná pravidelné čištění kurníků, vápnění. V případě výskytu tohoto roztoče  doporučujeme postřik stěn kurníku, bidla, kolem hnízd přípravkem ATAK Sprej proti čmelíků Chrysanthemum. Je na bázi přírodní účinné látky Chrysanthemum cinerariaefolium extrakt, získané z rostliny chryzantémy. Účinkuje jako kontaktní jed, který působí na nervovou soustavu hmyzu, kdy přeruší její funkci a hmyz tak okamžitě paralyzuje. Vzhledem k tomu, že Chrysanthemum cinerariaefolium extrakt patří do skupiny účinných látek pyretriny, které se velmi rychle v přírodě odbourávají, je

potřeba postřik podle potřeby opakovat. Postřik účinkuje během 24 hodin a po 7 dnů od aplikace. Poté doporučujeme postřik zopakovat. Sprej se nesmí aplikovat na slepice!!!

Pro velmi malé kurníky nebo jen pro postřik bidla nebo hnízda je vhodný křemenitý prášek ve spreji -  ATAK Křemenitý prášek ve spreji. Působí kontaktně a narušuje ochrannou povrchovou vrstvu těla hmyzu, který následně hyne v důsledku dehydratace, tj. uvedený škůdce, který bud

e v kontaktu s práškem, dojde do několika hodin  k jeho úhynu. Pro slepice je bezpečný. Při aplikaci mohou být slepice v prostoru. Kontakt s ním jim nevadí.


Hubení čmelíků a dalších roztočů přímo na slepicích

ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů Aerosol

Pro ošetření slepic proti čmelíkům a dalším roztočů nebo parazitů, můžete na slepice (do peří) nastříkat přírodní odpuzovač parazitů - ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů. 

Jedná se o přírodní odpuzovač parazitů zvířat s téměř okamžitým účinkem a navíc dlouhodobě chrání zvířata před dalším napadením parazity. Obsahuje přírodní účinnou látku geraniol (5 g/l) = působí na škůdce kontaktně a repelentně (tj. není přijímána do krevního oběhu ošetřeného zvířete, např. u slepic se nedostane účinná látka do vajec). Aplikuje se přímo do srsti nebo peří zvířat, tj. vhodný nejen pro slepice a drobné ptactvo, ale také i pro psy, kočky a jiná drobná zvířata (proti klíšťatům, blechám, kožním roztočům, aj.). Pro zvířata je zcela bezpečný a je vhodný pro celoroční použití.

Aerosol neobsahuje plnící plyny = pohonná látka je čistý vzduch!  Aplikace je snadná v jakékoliv pozici = funguje při jakémkoliv naklonění aerosolu.



Biocidní přípravky. Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Umístění článku

další (7)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.