Žumpy a septiky, domovní ČOV

Aktualizováno 2022-09-08 12:07:10

Pokud bydlíte v rodinném domě, řešíte funkční ČOV u novějších domů, u starších pak vývoz žumpy nebo u septiku jeho dobrou průchodnost.


žumpa
žumpa
domovní čov
domovní čov

Žumpa

Žumpa je uzavřená nádrž s jedním otvorem. Žumpu je nutné pravidelně vyvážet fekálním vozem.

Septik

Septik je většinou vícekomorová nádrž s přepadem ústícím do pískového zemního filtru, tzv. trativodu.Žumpy a septiky (Inbakter)


Do těchto nádrží je většinou sveden veškerý odpad z domu, tedy toalety, koupelny včetně praček a kuchyně.

Různorodé odpady z těchto zdrojů v nádrži tvoří hmotu, která silně zapáchá a kvůli tuku, který z kuchyně přichází teplý a v chladu tuhne (například při vylití oleje z pánve do odpadu), se odpadní potrubí nebo trativod mohou ucpat.

Pokud dojde k takovéto havarijní situaci, musíte na  její řešení vynaložit nemalé finanční prostředky. Lze tomu však předejít aplikací užitečných a účinných bakterií a enzymů, tj. Žumpy a septiky (INBAKTER) nebo profesionální produkt, s extra vysokým obsahem bakterií  Žumpy a septiky (EnviSep).

Produkty obsahují miliardy mikroorganismů, které dokážou organickou hmotu rozložit tak, že v nádrži zůstane pouze kalná nezapáchající kapalina. Tu je možné velice snadno vypumpovat nebo v případě septiku odteče samovolně. Zároveň dojde k odstranění nepříjemného zápachu.

Aplikace přípravků je velice jednoduchá. Jelikož jsou bakterie zmraženy, vysušeny a uvedeny do hibernace, je třeba je v přípravku oživit rozmícháním v teplé vodě.  Takto připravený roztok se poté vylije buď přímo do žumpy, septiku nebo do toalety. Nespornou výhodou aplikace přes toaletu je pročištění odpadního potrubí a Žumpy a septiky (EnviSep)odstranění možného zápachu také z něj.

První dávkou přípravku zajistíte rozložení pevných nečistot v žumpě na nezapáchající tekutinu. Je však žádoucí nezapomínat na další pravidelné dávky, které udržují optimální obsah činných bakterií, a zajišťují čistý odpadní systém po celý rok.



Domovní čistička odpadních vod (ČOV)Domovní ČOV (Inbakter)

Domovní čistička ČOV funguje na principu biologického rozkladu organických nečistot zejména pomocí aerobních mikroorganismů.


Jinak řečeno, v nádrži jsou užitečné bakterie, které pojídají vyprodukovaný odpad. Pokud tyto bakterie nejsou v čističce přítomny v dostatečném množství, dochází k uvedeným problémům. Většina nových čističek je po spuštění nastartována kalem z městské čističky, který tyto mikroorganismy sice obsahuje, avšak v tak malém množství, že časem dojde k jejich vyhubení a čistička se stává nefunkční. Obnovení biologické rovnováhy v čističce odpadních vod docílíme aplikací přípravku obsahujícího tyto speciální bakterie v suché formě Domácí ČOV (INBAKTER)nebo profesionální produkt s extra vysokým obsahem bakterií Domovní ČOV (EnviWaste).

Zmrazené a vysušené bakterie oživíte rozmícháním přípravku v teplé vodě. Připravený roztok se vylévá přímo do čističky nebo do toalety. První dávka rozpustí pevné nečistoty uvnitř nádrže a do dvou měsíců je v ní pouze voda. Pokud chceme udržet tento proces v neustálé činnosti, je třeba doplňovat bakterie jednou měsíčně.

Domovní ČOV (EnviWaste)


Při používání těchto bakteriálních přírodních přípravků, je důležité, abyste v celém odpadním systému nepoužívali čistící přípravky na bázi chlóru, protože chlór tyto živé bakterie a enzymy zabíjí. Po dobu aplikace proto je proto nahraďte běžnými přípravky, které chlór neobsahují.

Umístění článku

další (4)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.