Jak zabránit ucpávání odpadů?

Aktualizováno 2022-09-08 12:03:22

Pro mnoho lidí je noční můrou ucpaný odpad, zejména v koupelně (umyvadla, sprchové kouty, vany) a také v kuchyni u dřezu.



Do odpadu se dostane v průběhu času organický materiál, jako jsou vlasy, zbytky potravin, tuky aj.  Všechen tento organický odpad se pomalu, ale jistě usazuje na stěnách potrubí neno sifonu. Dochází ke snižování jeho průtoku, až se odpad zcela ucpe a umyvadlo už neodtéká.

Při procesu usazování také často dochází k tomu, že z koupelny nebo kuchyně se pak vane dosti nelibý zápach.


Pro rychlou pomoc se často volí chemické přípravky, které v kombinaci s vřelou vodou rychle odstraní „špunt“  z odpadu a většinou pak umyvadlo nebo dřez opět odtéká. Tato pomoc však neřeší zásadní problém a to, aby k usazení organických zbytků na stěnách a k ucpání odpadu vůbec nedošlo!

Pro stále čisté a průchozí potrubí, odpady a sifony, i když budou do nich stále padat vlasy a další organické zbytky, je velmi výhodné pravidelně (1x měsíčně) dodávat právě bakteriální přípravky, např. EnviLine Odpady a sifony. EnviLine Odpady a sifony


Jak přípravek funguje?

Prospěšné bakterie jsou v přípravku „zmražené“ ve formě prášku. Při smíchání s vlažnou vodu (bez chlóru) na 20 minut dojde k aktivaci – probuzení těchto bakterií. Ty se pak mohou nalít do všech odpadů (umyvadel, dřezů, vany, sprchového koutu). Jedno balení je obvykle na 4 sifony.

Aby účinek byl co nejlepší, je výhodně daný odpad min. 24 hodin nepoužívat. Během těchto prvních hodin totiž dochází k tomu, že bakterie se usazují na stěnách, kde jsou organické zbytky. A k tomu potřebují alespoň 24 hodin. Poté již začínají svoji činností organické usazeniny rozkládat až postupně zcela zmiznou. Díky tomu při používání bakteriálních přípravků nedochází k ucpávání, protože bakterie si vždy najdou, co by mohly na těchto místech rozložit.

Pro udržování stále „aktivních“ bakterií v potrubí je vhodné 1x za 3-4 týdny nalít další dávku čerstvých bakterií z přípravku (aktivace s vodou). Pro tyto udržovací dávky však stačí jen 1 polévková lžíce. Už není potřeba celé balení, jak tomu je při prvním použití.


Na co si dávat pozor při požívání všech bakteriálních přípravků?

  • Při aktivaci bakterií, tj- v době kdy smícháte prášek s vodou a 20 minut čekáte na „aktivaci bakterií“ nesmíte používat kovové předměty nebo nádoby. Bakterie by se neprobudily  přípravek by pak nefungoval.
  • Pro aktivaci bakterií nepoužívejte chlorovanou vodu. Pokud máte vodu jen z řádu, tak ji nechte 30 min. odstát a až poté ji použijte pro smíchání s bakteriemi. Chlór je pro bakterie, zejména když dochází k jejich aktivaci, velmi nebezpečný.
  • Po použití bakterií v domácnosti pak nepoužívejte (po určitou dobu) přípravky pro dezinfekci = ty mají za úkol hubit bakterie nebo viry. Což v našem případě, pokud byste takový přípravek spláchli do umyvadla, by mohlo být pro usazené prospěšné bakterie smrtící. Pokud byste přece jen chtěli takové přípravky požít, pak raději ošetřené plochy přípravkem utřete kapesníkem a ten vyhoďte. Je to šetrnější způsob než  přípravek splachovat do potrubí.

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.