Klíšťata - hubení

Aktualizováno 2022-09-12 10:14:09

Klíště je roztoč, který se živí sáním krve zvířat a lidí. V Česku je nejrozšířenější klíště obecné, které přenáší řadu nebezpečných infekčních chorob. Jedná se zejména o lymskou borreliózu nebo klíšťovou encefalitidu.  S klíšťaty se setkáváme nejčastěji ve vyšší trávě a na rostlinách nebo keřích od 20 cm do jednoho metru.


klíště
klíště
domácí mazlíčci na zahradě
domácí mazlíčci na zahradě
klíště
klíště
výskyt klíšťat na zahradě
výskyt klíšťat na zahradě

Ošetření zahrad


Klíšťata v trávě netrpělivě čekají na procházejícího člověka nebo zvíře. Jakmile se klíštěti podaří přichytit na oblečení nebo srst, instinktivně se přiblíží k pokožce a zakousne se. Sání pak může trvat jeden až dva týdny. Zajímavostí je, že klíště dokáže hladovět i déle než jeden rok.ATAK Sada proti klíšťatům a komárům


Výskyt klíšťat v zahradách není ničím výjimečným. Na zahradách tráví čas dospělí, děti i zvířata a proto je dobré se proti nim dostatečně ochránit. Vhodné je na jaře, ideálně koncem dubna, plošně aplikovat (pod stromy a keři zastíněných trávníky, aj.) v zahradách, okolo domů, na sportovištích, dětských hřištích, v zahrádkářských koloniích, aj.  insekticidní sadu ATAK Sada proti klíšťatům a komárům.

V tuto dobu totiž nastupuje první generace klíšťat. Pro vyhubení všech stádií klíšťat je důležité provést postřik co nejintenzivněji a nejpečlivěji. Větší množství postřikové kapaliny zajistí dokonalejší pokrytí plochy a tím i spolehlivější účinnost. Při postřiku se plocha prochází ideálně dvakrát, ve směrech na sebe kolmých.

Při dodržení postupu  významně omezíte výskyt klíšťat až do poloviny září téhož roku, kdy nastupuje nová generace klíšťat.  V této době (začátek až polovina září) lze opět použít postřik trávníku stejným přípravkem.

Při postřiku  trávníku je třeba dbát na to, abyste nezasáhli také rostliny, které jsou určeny pro jídlo nebo jako krmivo.


Přírodní repelent proti klíšťatům a hmyzu nejen pro každého zahrádkáře - na zahradu i do přírody!


Ochraňte se před klíšťaty nebo komáry pomocí přírodního repelentu ATAK Repelent pro celou rodinu.  Jedná se o přírodní repelent na bázi Eukalyptového oleje vhodný  pro děti od 6-ti měsíců, pro dospělé osoby s citlivou pokožkou. Aplikuje se přímo na pokožku, včetně obličeje.

Zanechává příjemnou vůni a svěží pocit. Působí až 6 hodin. Přírodní ochrana bez chemie. 


Ošetření psů a koček

ATAK Ektosol - odpuzovač parazitů - AEROSOL   je přírodní odpuzovač parazitů zvířat s téměř okamžitým účinkem a navíc dlouhodobě chrání zvířata před dalším napadením parazity (klíšťata, blechy, kožní parazity, aj.). ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů Aerosol

Obsahuje přírodní účinnou látka geraniol (5 g/l) = působí na škůdce kontaktně a repelentně (tj. není přijímána do krevního oběhu ošetřeného zvířete). Aplikuje se postřikem přímo do srsti zvířete.

Pro zvířata je bezpečný. Aerosol neobsahuje plnící plny, pohonná látka je čistý vzduch! Funguje ve všech pozicích (vertikálně i horizontálně).

První aplikaci zopakujte po 2-3 dnech po dobu 1 týdne. Poté stačí opakovat aplikaci v 14-denním rytmu, aby se zabránilo dalšímu napadení parazity

Vhodný pro celoroční použití (prevence proti blechám, apod.).

 

Pokud rádi používáte přípravky, které se aplikují do kouhoutku zvířat, tzn. SPOT-ONY, máme jejich přírodní variantu:

ATAK Ektosol - odpuzovač parazitů koček - SPOT-ON

ATAK Ektosol - odpuzovač parazitů psů - SPOT-ON

Obsahují jinou účinnou látku, než aerosol. Spot-Ony obsahují přírodní repelentní látku Eukalyptový olej Citriodora (300 g/l). Je získaný z listů eukalyptu (blahovičníku) citroníkového

Eukalyptový olej Citriodora patří k nejvíce účinným přírodních repelentů. Pro zvířata je bezpečný a splehlivě chrání před napadením blechami a klíšťaty. Roztok se aplikujte nalitím kapaliny na kůži (do kohoutku zvířete). Balení je na 3 měsíce.  V jednom balení jsou 3 tuby. 1 Tuba chrání zvíře po celý měsíc. Blechy jsou po celý rok, tj. můžete je používat neustále, tj. po celý rok. 

ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů psů Spot-On M

ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů psů Spot-On S

ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů psů Spot-On XS



Pro správnou účinnost je důležité, aby jste si zvolili balení podle hmotnosti zvířete: 

ATAK Ektosol - odpuzovač parazitů psů - SPOT-ON:

  • XS pro psy o hmotnosti 1 - 4 kg (3 x 0,7 ml
  • S pro psy o hmotnosti 4 - 10 kg (3 x 1,2 ml)
  • M pro psy o hmotnosti 10 - 20 kg (3 x 2,2 ml)




ATAK Ektosol - Odpuzovač parazitů koček - Spot-On

ATAK Ektosol - odpuzovač parazitů koček - SPOT-ON

  • S pro kočky o hmotnosti 1,5 - 4 kg (3 x 0,7 ml)


Při jejich používání je nutné, aby se zvířata nekoupala, jinak se smyje repelentní účinnek. Tj., koupání zvířete doporučujeme na konci každého měsíce... tj. před použitím další tuby.


Používejte biocidní přípravky bezpečně! Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.