Černá skvrnitost listů růží

Aktualizováno 2022-09-12 12:24:35

Především na horní straně listů vznikají hnědočerné, černofialové až černé skvrny, různě velké a různého tvaru. Tvar i barva skvrn jsou často závislé na odrůdě růží. Velmi často mají skvrny jemně paprsčitý okraj. Počet a velikost skvrn se zvětšuje a skvrny často splývají. Na povrchu skvrn na vrchní straně listů je možné pozorovat velmi drobné, černé, puchýřkovité plodničky, ve kterých jsou výtrusy, a které se po protržení pokožky rozšiřují do svého okolí. Napadené listy nebo jednotlivé lístky žloutnou a předčasně opadávají. Při velmi silné infekci mohou být napadeny i zelené větvičky nebo dokonce i květy. Následkem napadení se rostliny postupně oslabují, čímž se stávají náchylnější ke zmrznutí a současně i méně kvetou. Mezi jednotlivými odrůdami jsou značné rozdíly v náchylnosti. K nejnáchylnějším patří např. odrůdy Mabela, Sonja a Whisky. Nejméně jsou napadány pnoucí růže.

Původce choroby přezimuje na napadených opadaných listech, odkud se od května rozšiřuje na nově vyrůstající listy. Za vegetace se šíří především za deštivého a teplejšího počasí.


Černá skvrnitost listů růží
Černá skvrnitost listů růží


OchranaDiscus

K ochraně pomůže pouze prevence, a to postřik fungicidními přípravky Discus  nebo Ortiva.

Ochranný postřik se aplikuje od května, nejpozději při prvních příznacích choroby. Pokud se objeví první příznaky, růži již zpravidla zcela nevyléčíme, avšak při slabém výskytu chorobu zastavíme. Velmi účinný a velmi často používaný je preventivní postřik na podzim. Díky němu omezíte výskyt černé skvrnatosti brzy na jaře.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.