Jak správně péčovat o trávník na podzim?

Aktualizováno 2023-09-13 12:12:39

Podzimní péče o trávník je pro kondici a vzhled trávníku velmi důležitá. Na co určitě pamatovat?


trávník na podzim
trávník na podzim

1. Ošetření proti mechu

Pokud se na vašem trávníku vyskytuje během roku mech, doporučuji před provedení vertikutace provést postřik trávníku proti mechům, a to přírodním hnojivem PROTI mechu v trávníku (INPORO).Proti mechu v trávníku (Inporo)

Jedná se o přírodní NK hnojivo s účinkem na mechy, který se projeví od 24 do 48 hodin, do několika dnů je již zcela potlačen (přírodní cestou). Je vhodný pro trávníky, s vyšším výskytem mechů (během sezóny). Pro použití před vertikutací, pro vyčištění trávníků od mechů (je vhodné počkat na zhnědnutí mechů a poté provést vertikutaci).

Svým složením je vhodné také jako přírodní (organické) hnojivo pro podzimní výživu (obsahuje méně dusíku a více draslíku). Organický dusík je získaný z vinassy. Hnojivo je zcela bezpečné, bez rizika přehnojení nebo popálení trav, aj. Vhodné pro ekologické pěstování.Trávník koncentrát


2. Vertikutace

Po uschnutí mechů doporučujeme začít s vertikutací. Ta je na podzim velmi důležitá, protože trávník po celé sezóně výrazně zhoustl, a kvůli tomu je třeba jej zbavit přebytečné plstě. Vertikutace je jeden ze základních předpokladů pro omezení výskytu plísně sněžné.


3. Odolnost trávníku před zimou

Pro zvýšení odolnosti a dobré kondice trávníku doporučujeme po vertikutaci (např. za 5 dnů) provést postřik trávníku přírodním přípravkem INPORO Trávník koncentrát. Jedná se bylinný výluh vyrobený převážně z tymiánu a rašeliny. Zvyšuje odolnost trávníku a působí regeneračně na trávník. Celkově podporuje výbornou kondici trávníku. Právě na jaře nebo na podzim, kdy je vysoké riziko vzniku plísně sněžné nebo jiných houbových chorob, je jeho role velmi důležitá. Pro vysokou účinnost jej aplikujte v době, kdy je teplota nad 15 0C. Po aplikaci by rovněž nemělo 12 hodin pršet.


4. Podzimní výživa trávníkuTrumf Vápník a hořčíkTrumf Trávník Mech Jaro a Podzim

Správné podzimní hnojivo by mělo mít snížený nebo  nulový obsah dusíku, více pak fosforu a nejvíce draslíku.  Draslík podporuje dobré vyzrání pletiv trav před zimou. Čím více trávy vyzrají, tím silnější a odolnější je trávník proti mrazu.

Pro výživu doporučujeme organominerální hnojivo TRUMF Trávník Mech Jaro a Podzim.  Obsahuje NPK (4,5+4+18) +2,5 Mg (hořčík) + bakterie. Je ve formě drobných granulí (drobků). Působí až 3 měsíce, proto aplikace je vhodná v září nebo na začátku října. Trávníku tak dáte čas, aby se důkladně „připravil“ na nadcházející zimu.

Pokud máte během roku problém i s mechy, doporučujeme použití ještě zároveň druhého hnojiva TRUMF Trávník Vápník a Hořčík. Díky vysokému podílu vápníku, hnojivo upravuje pH půdy (snižuje kyselost, kterou potřebují mechy). Při pravidelném použití tohoto hnojiva (podzim a jaro), postupně dojde k přirozenému úbytku mechů.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.