Jak založit okrasný trávník?

Aktualizováno 2022-09-12 13:15:06

Trávník tvoří základ jakékoliv zahrady. A doba, kdy byl jen doplňkem okolí domu přirozeně vytvořený trávník, je nenávratně pryč. Je potřeba si uvědomit, že okrasný trávník je vlastně uměle vytvořený porost, který potřebuje odbornou péči, aby sloužil po dlouhou dobu svému účelu.


trávník
trávník
trávník
trávník

Při zakládání trávníku je potřeba myslet na některé důležité aspekty. Již vcelku běžnou součástí zakládání trávníku je vytvoření tzv. závlahového systému. Velmi vhodné je tedy v první fázi položit hadice budoucího závlahového sytému do země. Vlastní armatury s ovládáním můžete dokončit později.

V případě, že je zemina na pozemku nekvalitní, nebo je třeba dosypat terénní nerovnosti, doporučujeme použít speciální substrát na trávníky. Velmi důležité jsou vlastní úprava a zhutnění plochy (tvaru) pro výsev trávníku. Po zemních pracích je dobré nechat pozemek chvíli odpočinout a nechat na Totální herbicidpřipravené ploše vyrůst maximum plevelů. Zemními pracemi a často také navážkou nové zeminy se totiž aktivují semena plevelů. Po vzejití plevelů je dobré tyto plevele odstranit totálním herbicidem pod názvem: Totální herbicid. Účinná látka glyphosate tohoto přípravku pronikne do plevelných rostlin, v nichž se rozvede a vyhubí tak plevele od nadzemních částí až ke kořenům. Doba pro vyhubení plevelů (včetně kořenů) je zhruba 21 dnů. Po tuto dobu bychom neměli s plochou nijak nakládat.

Je dobré tento cyklus opakovat ještě jednou (tzn. další vzejití plevelů, postřik, doba 21 dnů). Totální herbicid účinkuje na všechny zelené části plevelů, nepůsobí na semena.

Při použití totálního herbicidu dejte prosím pozor na okolní kulturní rostliny. Tyto kulturní rostliny je potřeba chránit při postřiku (např. jejich zakrytím). Po vyhubení plevelů tyto uhynulé plevele mechanicky odstraníme.

Samotná příprava pozemku a odplevelení trvá nějakou dobu. Toto je potřeba vzít v úvahu, a časově naplánovat přípravu pozemku s následným setím osiva. Výhodné je například udělat modulaci terénu a odplevelení na podzim, s následným výsevem na jaře.

Poznámka: Totální herbicidy fungují od teploty 15oC, v opačném případě je omezena jejich účinnost.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.