Svilušky na okrasných rostlinách nebo dřevinách

Aktualizováno 2022-09-12 12:17:31

Svilušky jsou velmi drobní, světle žlutí nebo i červení, ovální roztoči, kteří sají na rostlinách, především na spodní straně listů, kde si vytvářejí jemné pavučinky. Nejčastěji se jedná o svilušku chmelovou. Napadají široké spektrum nejrůznějších rostlin. Z okrasných rostlin jsou to především azalky, kaktusy, kaly, karafiáty, fíkusy, gerbery, saintpaulie, palmy aj. Vlivem sání vznikají na listech tečkovité skvrny. Napadené listy většinou postupně žloutnou a zasychají.


svilušky
svilušky

Délka vývoje (od vajíčka po dospělce) je závislá na teplotě a vlhkosti prostředí a může být i kratší než 10 dnů. Suché a teplé počasí urychluje rozvoj svilušek. Ve sklenících nebo v bytech je vývoj často nepřetržitý. Svilušky se přemnožují zejména v zimním období, kdy rostliny jsou retardovány nedostatkem světla a příliš suchým vzduchem (především v bytech s ústředním topením). Ve venkovním prostředí svilušky přečkávají nepříznivé klimatické podmínky v nejrůznějších úkrytech, včetně půdy.


Chemická ochranaFloramite 240 SC

S ochranou je třeba začít při prvním výskytu svilušek nebo při prvních příznacích napadení. K ochraně je možné použít chemický přípravek Floramite 240 SC (opakovat 3x v intervalu 3-5 dnů). Do aplikačního roztoku doporučujeme přidat také smáčedlo Silwet Star. Pomůže lépe udržet účinnou látku na rostlině, na škůdci, a tím zvyšuje jeho účinnek.


Přírodní ochranaProti mšicím a sviluškám (Inporo) RTU

Pro hubení svilušek můžete použít přírodní insekticid Proti mšicím a svilluškám (Inporo)  je ve formě rozprašovače (RTU).

Jedná se o insekticidní přípravek na přírodní bázi (na bázi polysacharidů), který je účinný na různé škůdce okrasných rostlin a dřevin. Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí.

Díky tomu jej můžete bezpečně použít při problémech na rostlinách se mšicemi, sviluškami, štítenkami nebo puklicemi. Důkladný postřik celé rostliny, ze všech stran provádějte na začátku výskytu. Díky tomu, že škůdců není ještě mnoho na rostlině, může tak postřik obalit každého škůdce. Tím dojde k úspěšnému vyhubení bez vzniku rezistencí.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.