Hubení mravenců

Aktualizováno 2024-03-08 10:54:04

Mravenci patří v přírodě k pomocníkům  a jejich role je nezastupitelná  zejména při obnově přírodního systému, které byl zničen lidmi. Nicméně na zahradách nebo v bytech spíše škodí.


mravenčí hnízdo
mravenčí hnízdo
mravenec
mravenec
mravenci
mravenci
mravenec
mravenec


Mravenci na terase, kolem domu...

Mravenci se velmi často vyskytují v místech, kde jsou rostliny napadené mšicemi. Mšice při sání rostliny vytváří lepkavou medovici, kterou se mravenci živí. Některé druhy mravenců o mšice pečují a poskytují jim zázemí. Nejčastěji se vyskytující mravenci v zahradách jsou mravenec obecný a mravenec žlutý, lidově nazývaný „zrzavec“. Žijí na nejrůznějších místech. Hnízda si staví v pařezech, na záhonech či v trávníku, kde jsou pak patrné malé hliněné kupky. Nepříjemné je, pokud se usadí na terase nebo chodníku, neboť svými chodbami mohou uvolňovat jednotlivé dlaždice.

Proti mravencům na terasách, v chodnících, na hřištích nebo na jiných technických plochách zahrady je vhodné, zejména do chodeb mraveniště použít prášek ve formě mikrogranulí, např.  ATAK prášek na mravence AMP 2 MG. Ten obsahuje účinnou látku acetamiprid. Prášek lze použít jako zásyp u vstupů do hnízd, nebo se dá rozpustit ve vodě a aplikovat kropením nebo postřikem. ATAK Granulát na mravence CG

Další možností je použití granulátu, tj. ATAK Granulát na mravence CG - jedná se o mikrogranulát (prášek) červené barvy. Obsahuje jinou účinnou látku a to cypermetrin (působí na nervovou soustavu) a přírodní geraniol.  Hubí široké spektrum mravenců. Aktuálně patří k nejvíce účinným přípravkům pro hubení mravenců. Aplikuje se posypem do míst výskytu mravenců. Je vhodný jen pro exteriér. Hubí mravence a celá hnízda.

Upozornění: Neaplikujte do záhonů zeleniny, ovoce a jiných plodin určených pro konzumaci. Nejedná se o přípravek na ochranu rostlin! (není možný postřik, posyp ani kropení!!!)



Jak vyhubit mravence v záhonech?

Pokud se vyskytují mravenci v záhonech, je možné použít jen přípravky, které mají schovanou účinnou látku v nástraze, domečku. Z chemických přípravků můžete zvolit  ATAK nástraha na mravence (úč. látkaATAK Nástraha na mravence Imidacloprid - domeček acetamiprid), někdy vykazuje již nižší účinnost nebo nový produkt ATAK Nástrana na mravence Imidacloprid (domeček) - hubí širké spektrum mravenců, včetně mravenců farao.  
Domečky doporučujeme zatížit kamenem a umístit do míst výskytu mravenců. Domečky obsahují nástrahu, kterou si mravenci odnesou do svých hnízd, kde jí nakrmí ostatní členy společenstva, kteří posléze uhynou. Tato formulace je pak bezpečná pro rostliny a pro vás (rostlina nepřijde do kontaktu s účinnou látkou proti mravencům).

Poslední možnost z řady domečků je novinka 2023, chemický přípravek ATAK Nástraha na mravence Kakodylát. Jedná se o zcela jiný účinek na mravence oproti předchozím přípravkům. Dráždí sliznice mravenců, absorbuje vlhkost a dojde k dehydrataci mravenců. Je účinný vůči širokému spektru mravenců, včetně mravenců farao. Velmi silný účinek. První známky účinnosti jsou viditelné již za 3 dny. V exteriéru je vhodné nástrahu zakrýt (ochrana proti dešti, zálivce nebo přímého slunečního svitu). ATAK Nástraha na mravence Kakodylat


Pokud upřednostňujete produkty na přírodní bázi, určitě doporučujeme domeček ATAK Mravenci Spinosad
ATAK Mravenci Spinosad - domeček Obsahuje přírodní účinnou látku spinosad, který je vysoce účinný na mravence, ale vemi šetrný k životnímu prostředí. Můžete je tak bezpečně použít například kolem záhonů.



 



Mravenci v bytech

Mravenci se bohužel nevyskytují jen ve venkovním prostředí, ale velmi často se objevují také v bytech a domech. Pro hubení mravenců v interiérech je možné kromě nástrah např. ATAK nástraha na mravence (acetamiprid), ATAK Nástraha na mravence Kakodylát nebo ATAK Nástrana na mravence Imidacloprid -  formě domečků,  použít také gelové přípravky, např. ATAK gel na mravence (acetamiprid) nebo ATAK Nástraha na mravence Imidacloprid - gel.ATAK Nástraha na mravence Imidacloprid - gel

Gely jsou bez zápachu, jsou velmi nenápadné a proto je můžete použít ve všech zákoutích a místech, kde se mravenci vyskytují. Tato forma díky své nenápadnosti značně omezuje riziko nežádoucího zkonzumování dětmi nebo domácími mazlíčky.

V případě, že máte doma domácí  mazlíčky, doporučujeme vždy nástrahy (domečky), ideálně na přírodní bázi, tj. ATAK Mravenci Spinosad. 


Náš tip:
Pokud chcete zcela vyhubit mravence z domácnosti, musíte jim umožnit, aby si přípravek z nástrahy (bufetu) nebo z gelu odnesli do hnízda. Tyto přípravky tedy aplikujete (pokládáte) na místa, kde se mravenci pohybují (do jejich cestiček).


Používejte biocidní přípravky bezpečně! Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Umístění článku

další (6)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.