Jak ochránit okrasné dřeviny a konifery před vymrznutím?

Aktualizováno 2022-09-12 12:44:15

Běžným a tradičním způsobem je ochrana dřevin vnějšími prostředky. Před mrazem se chrání obalením do bílé netkané textilie nebo obalením holého kmene jutovou páskou. Nicméně pokud nebude dřevina připravena také vnitřně, nemají tyto vnější prostředky valný význam.


sníh
sníh
mráz
mráz

Základem přípravy okrasných dřevin na zimu jsou dobrá podzimní výživa (hnojivo bez dusíku a s velkým obsahem draslíku), dostatečná zálivka před zimou. Důležitý předpoklad dobrého přezimování je dostatek vláhy před zimou nebo v průběhu zimy (pokud nemrzne).

Klíčové je maximální využití vody rostlinou. Mnohdy si pěstitelé myslí, že okrasná dřevina v zimě zmrzla, nicméně většinou dřevina vlastně uschla (pokud má sucho, nevytvoří v sobě dostatek látek pro odolnost na chladné zimní podmínky a pak to může být toto období pro ni velmi obtížné).

Proti suchu (Inporo)

V průběhu celé vegetace, ale také i na podzim doporučujeme rostlinám pomoci s tím, aby u kořenů měly dostatečnou vlhkost a zásoby pro "horší" časy. K tomu je ideální přírodní bakteriální přípravek PROTI Suchu (Inporo). Je vhodný k ochraně rostlin proti vysychání, k prevenci proti stresu ze sucha a ke zvýšení odolnosti proti suchu většiny rostlin, např.  trávníků, okrasných dřevin, konifer, růží, ovocných dřevin, révy vinné, jahod, drobného ovoce, bylinek.

Přípravek obsahuje bakterie, které při svém množení (růstu) fixují dusík, který rostlina přijímá svými kořeny (přirozená podpora růstu). Při jejich činnostech produkují enzymy, které lépe zpřístupňují fosfor, draslík a mikroprvky kořenům, tím zvyšují výnos rostlin a zlepšují jejich růst, fytohormony, z nichž některé podporují zakořeňování, biopolymery, které zvyšují vodní kapacitu půdy a chrání tak rostliny před stresem ze sucha a přesazení. Díky těmto vlastnostem tak udržuje vodu v oblasti kořenového systému rostlin a zároveň snižuje ztráty vody odpařením nebo odplavením mimo kořenový systém.

Účinek přípravku se projeví již po 2 týdnech po aplikaci. Tj. pokud jej aplikujete na podzim, je vhodné jej rostlině dodat např. měsíc před zámrzem. Je to z toho důvodu, aby rostlina stihla vytvořit zásoby vody u kořenů a zároveň, aby si vytvořila vnitřní podmínky v rostlině, které ji pomohou přečkat zimu.

Přípravek se aplikujte zálivkou ke kořenům s následnou důkladnou zálivkou, aby voda zavedla přípravek ke kořenům rostlin. Pokud na podzim vysazujete stromy nebo keře, přípravek můžete s vodou aplikovat přímo ke kořenům. Tím ušetříte vodu, která by jinak byla potřebná pro dodatečnou zálivku.

Více informací o přípravku najdete přímo u produktu: Proti Suchu  (Inporo).

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.