Aktualizováno 2020-12-18 06:46:08
Rajčata patří díky vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek k nejzdravějšímu a nejoblíbenějšímu ovoci. Ano, čtete správně, přestože rajčata najdete v obchodě vedle mrkve či brambor, jde opravdu o ovoce, i když naprostou většinou lidí jsou považovány za zeleninu.
Aktualizováno 2020-12-18 06:44:16 VIDEO
Na všech nadzemních částech vznikají nejprve šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a hnědnou. Na listech jsou skvrny nejčastějina jejich okrajích. Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy. Hnědé skvrny mohou být i na stoncích nebo na stopkách plodů a květů. Na plodech jsou skvrny zpočátku zelenohnědé, postupně se rozrůstají a tmavnou. Choroba šíří především za vlhkého počasí a za střídavých teplot (teplé dny a chladné noci).
Aktualizováno 2020-12-18 06:41:36
Termín výsadby na záhon: v druhé polovině května
Rostliny vysazujeme na záhon zpravidla až po polovině května, zálaží na počasí a odrůdě. Nepsaným pravidlem je výsadba sazenic rajčat až po "zmzlých", v mírných polohách se to však nemusí vždy dodržet.
Aktualizováno 2020-12-18 06:28:24
Pokud už jste někdy trpěli stresem, tak jistě víte, jak je to nepříjemné. Tak proč mu nepředcházet nebo ho alespoň nezmírnit i u vašich rostlin? Po přesazení se totiž musí vyrovnat s novými podmínkami, což není jednoduché.
Aktualizováno 2020-12-18 06:26:58
Rostliny rajčat v zahradách i sklenících se vám už nějakou dobu zelenají nebo dokonce pyšní svými červenými plody. Přesto vás ovšem může čekat překvapení, které nepotěší. Ani rajčatům se totiž nevyhýbají nemoci a obtíže.
Aktualizováno 2020-12-18 06:24:55
Největším nepřítelem zahrádkáře je kromě škůdců a choroby také plevel. Komu se někdy rozlezl pýr do všech záhonů, až tak, že se dal trhat v trsech, ten ví, jak úporný boj ho čeká. Může to být naříklad pýr, pcháč, podběl lékařský nebo svlačec.
Aktualizováno 2020-12-18 06:23:33
Je výživová porucha rajčat a další plodové zeleniny.
Aktualizováno 2020-12-18 06:21:54
Bylinky jsou rostliny, které vynikají nejen specifickým aromatem, ale zejména léčivými účinky. Díky tomu mají všestranné využití a jejich účinky se využívají v léčitelství při přípravě čajů, tinktur, koupelí, inhalací, v kosmetice pro výrobu léčivých mastí a olejů. V kulinářství mají nezastupitelné místo pro své aroma, které dává pokrmům vůni a chuť. Bylinky přidáváme do pokrmů při přípravě mas, do zeleninových salátů, omáček, sladkých jídel nebo do osvěžujících nápojů.
Aktualizováno 2020-12-18 06:20:55
Při výživě bylinek je důležité mít na paměti, že bylinky jsou určeny ke konzumaci a při použití průmyslových (minerálních) hnojiv se pak mohou látky z hnojiva objevit až na našem talíři. Proto je vhodné používat pro bylinky především organická (přírodní) hnojiva.
Aktualizováno 2020-12-18 06:17:19
Bylinky nejsou díky svému aroma většinou příliš napadány škůdci, výjimkou jsou ovšem mšice.