Výživa okrasných dřevin a konifer

Aktualizováno 2022-09-12 12:56:02

Pro správný růst a kondici okrasných dřevin po mnoho let, je volba správné výživy v průběhu vegetace velmi důležitá.


výživa stromů
výživa stromů
výživa keřů
výživa keřů

Pro kvalitní výživu okrasných dřevin nebo konifer můžeme volit mezi organickými granulovanými hnojivy, kapalnými minerálními hnojivy nebo krystalickými hnojivy.


Výživa organickými hnojivyTrumf Konifery

Organické hnojivo Trumf Konifery je hnojivo přírodní NPK hnojivo s obsahem hořčíku. Podporuje růst rostlin, jehličí (v případě konifer). Hořčík podporuje zelenou barvu, předchází opadu jehličí a podporuje kondici rostlin.Účinkuje až 3 měsíce. Je pro rostliny zcela bezepčné, bez rizika přehnojení, popálení rostlin.

Pro výživu okrasných kvetoucích dřevin, např. růží, doporučujeme hnojivo Trumf Okrasné rostliny organické hnojvo, které podporuje bohaté kvetení rostlin.Trumf Okrasné rostliny

Aplikují se lehkým zapravením ke kořenům rostlin.


Výživa minerálními hnojivy

Pokud jste zvyklí na výživu minerálními (chemickými) hnojivy, je možné volit mezi krystalickými nebo kapalnými hnojivy.

Existují však také i pevná minerální hnojiva. Ovšem kvůli  tomu, že zpravidla obsahují neužitečné a zemí nestravitelné látky, jsou nejméně vhodná a ohleduplná k životnímu prostředí, půdě a rostlinám. Velmi výrazně zasolují půdu a zhoršují tak prostředí pro růst rostlin.  Z tohoto ohledu jsou tak z oblasti minerálních hnojiv nejlepší variantou kapalná hnojiva.


U krystalických hnojiv jsou klíčovými faktory rozpustnost ve vodě a obsah živin. Novou vylepšenou formulaci krystalických hnojiv tvoří krystalická hnojiva Extra, která obsahují jemnou strukturu krystalu připomínající “nadýchané vzdušné“ krystaly. Díky tomu  vynikají extrémně dobrou a rychlou Krystalické hnojivo Extra - Univerzálnírozpustností. Při rozpuštění zůstává výsledný roztok zcela čirý, bez zákalu. Hnojiva jsou tak vhodná k zálivce, postřiku nebo hyroponii.

Pro výživu nebo regeneraci okrasných dřevin je vhodné Krystalické hnojivo Extra Univerzální výživa a regenerace. Obsahuje základní živiny (NPK) a další mikroprvky v optimálním poměru pro dobrý růst a vitalitu okrasné dřeviny. Používá se při příznacích zasychání listů, jehličí, pozastaveného či zabrzděného zrůstu a při pěstování v půdě chudé na živiny. Zvýšený obsah mikroprvků (bór, měď, zinek) působí příznivě proti vzniku některých poruch rostlin, jako jsou chloróza, dutost, hniloba, zpomalený růst, či drobnolistost. Krystalické hnojivo je vhodné aplikovat pravidelně jednou za deset dní zálivkou nebo postřikem.


Velmi oblíbené je také komplexní univerzální minerální kapalné hnojivo Wuxal Super. Obsahuje navíc stopové prvky jako je železo, mangan, zinek, měď, bor nebo molybden, růstový stimulátor a netradiční prvek v hnojivech, vitamín B1. Ten Wuxal Superpodporuje zakořeňování a rozvoj kořenové soustavy. Tato zcela jedinečná kombinace živin výrazně podporuje tvorbu kořenů, růst a vitalitu dřevin. Hnojivo můžete aplikovat zálivkou pomocí konve nebo postřikem na list. Abyste nemuseli používat pracné postřikovače, je k dispozici velmi praktické balení s aplikátorem.  Nemusíte se obávat přehnojení, praktický aplikátor dávkuje hnojivo a vodu podle tlaku vody automaticky.

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.