Jak správně zalévat okrasné dřeviny a konifery v průběhu roku?

Aktualizováno 2022-09-12 12:52:32

Okrasné dřeviny potřebují, tak jako ostatní rostliny, ke svému růstu vodu. Extrémně citlivé na dobrou zálivku jsou kontejnerové okrasné dřeviny.  Častou chybou je každodenní, ovšem velmi povrchní zálivka celé plochy, kdy při následné kontrole zjistíte velmi malou vlhkost ve vrstvě 2 - 3 cm. Kvůli tomu dřevina málo tvoří přírůstky, jen přežívá a ztrácí krásný vzhled. Mnohem lepší je zalévání po několika dnech, ovšem vydatně. Zalévejte nejlépe v podvečer a ne za poledního letního horka, neboť tím můžete způsobit rostlinám teplotní šok a zároveň se nejvíce vody odpaří.


zálivka
zálivka

Pro lepší hospodaření se zálivkovou vodou, vaším časem a také s penězi, je velmi výhodné použít 2-3 ročně přírodní bakteriální přípravek Proti suchu (Inporo).Proti suchu (Inporo)

Jedná se o český přípravek, který je určen k ochraně rostlin proti vysychání, k prevenci proti stresu ze sucha a ke zvýšení odolnosti proti suchu okrasných rostlin, dřevin. Je možný pro použití také i na trávníky, balkónové rosltiny, pokojové rostliny, zeleninu, aj.

Přípravek obsahuje bakterie, které při svém množení (růstu) fixují dusík, který rostlina přijímá svými kořeny (přirozená podpora růstu). Při jejich činnostech produkují enzymy, které lépe zpřístupňují fosfor, draslík a mikroprvky kořenům, tím zvyšují výnos rostlin a zlepšují jejich růst, fytohormony, z nichž některé podporují zakořeňování, biopolymery, které zvyšují vodní kapacitu půdy a chrání tak rostliny před stresem ze sucha a přesazení.


Hlavní výhody:

  • udržuje vodu v oblasti kořenového systému rostlin a zároveň snižuje ztráty vody odpařením nebo odplavením mimo kořenový systém
  • účinek se projevuje již po 2 týdnech po aplikaci
  • možnost snížení dávek (množství) zálivkové vody
  • biologicky je zcela rozložitelný
  • díky obsahu biopolymerů rostlinného a mikrobiálního původu, podporuje růst rostlin
  • zvyšuje úrodnost půdy, tj. podporuje činnost půdní mikroflóry

Aplikujte zálivkou ke kořenům.

  • Při výsadbě - aplikujte zálivkou přímo ke kořenům dřevin (aplikace po výsadbě přímo do jámy).
  • Stávající dřeviny – aplikujte zálivkou 3x za vegetaci, tj. 1x na jaře (březen – duben), 1x v létě (červen), 1x na podzim před zámrzem (např. říjen).

Používejte odstátou vodu (bez chlóru) nebo ideálně dešťovou vodu.  Pokud by ve vodě byl obsažen chlór, účinek by se velmi výrazně snížil (došlo by k vyhubení obsažených bakterií).

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.