Okrasné kvetoucí balkónové a zahradní rostliny

Aktualizováno 2022-09-12 12:43:01

Růže, jiřiny, ibišky, clematis, tulipány, kopretiny, šeříky, balkónové rostliny jako muškáty, petúnie, surfínie a mnoho dalších květin jsou nádherným doplňkem každé zahrady, terasy nebo balónu.

Okrasné rostliny můžeme rozdělit do těchto skupin:

  • Trvalky (pereny) -  jedná se o květiny a rostliny, které žijí více než dva roky, zimu přečkávají ve volné půdě zahrady a nevyžadují každoroční přesazování.  V této skupině najdete mnoho květin, které kvetou různě v průběhu jara, léta až podzimu, a díky tomu můžete mít krásně rozkvetlou zahradu po celý rok. Mezi nejčastěji pěstované trvalky patří astra alpínská, hořec nebo huseník, clematis.
  • Dvouleté rostliny (dvouletky) jsou rostliny, které žijí dva roky. První jaro vyklíčí a vytvoří vegetativní orgány. Druhý rok pak vyprodukují semena a uhynou. Mezi známé dvouleté rostliny patří například hvozdník, maceška, pomněnka, měsíčnice, sedmikrásky, večernice vonná či zvonek plnokvětý.
  • Jednoleté neboli letničky  jsou typickými balkónovými rostlinami. Dospívají, kvetou a umírají v jednom roce. Jen výjimečně přežívají do dalšího roku, a to v případě, když v daném vegetačním období již nestihnou vyplodit. Typickými zástupci jsou například aksamitník (lidově řečený smraďoch), macešky, petúnie, surfínie nebo hledík.
  • Cibulnaté a hlíznaté rostliny – je specifická skupina rostlin, a to díky charakteru cibulí nebo hlíz. Pokud jsou tyto rostliny zdravé (bez chorob nebo škůdců) nebo nejsou cílem potravy hlodavců, dokážou přežít v půdě řadu let. Tulipán, bledule, narcis, lilie, hyacint nebo jiřina jsou typickými představiteli této skupiny.
  • Okrasné kvetoucí dřeviny - jedná se o víceleté okrasné dřeviny, které vynikají krásnými květy. Typickými zástupci jsou růže, ibišek, šeřík, mochna, trubač nebo magnólie.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.