Výsadba květin na záhon nebo do truhlíku

Aktualizováno 2022-09-12 12:42:14

V květnu, většinou po Zmrzlých, je vhodný čas pro venkovní výsadbu vypěstovaných sazeniček nebo koupených mladých rostlin.  Okrasné rostliny se většinou vysazují do okrasných záhonů nebo skalek, letničky většinou do truhlíků nebo květináčů.

Pro výsadbu je dobré použít vhodný substrát, který se liší podle potřeb rostlin. Pro petúnie a surfínie je vhodný speciální substrát, který obsahuje vyšší podíl rašeliny přinášející mírně kyselejší pH, a navíc také železo, které zabraňuje vzniku velmi častých chloróz petúnií. Rovněž pro palargónie a jiné balkónové rostliny jsou určeny speciální substráty.

Zdravý česnek plus


Výsadba cibulovin

Ideální dobou pro výsadbu cibulovin je září. Důležitým krokem je moření cibulovin před výsadbou, což pomůže proti houbovým chorobám i živočišným škůdcům. Jednoduchý systém moření nabízí praktická sada Zdravý česnek plus.


Výsadba okrasných kvetoucích dřevin

Pro výsadbu okrasných dřevin jsou vhodné jaro nebo podzim. U jarní výsadby je třeba dbát na dobrou zálivku, aby se dřevina dobře ujala. Podzimní počasí bývá vlhčí a díky tomu nejsou mladé rostlinky na vláhu tak náročné. Nejcitlivější jsou prostokořenné sazenice. Sazenice zapěstované v nádobách - kontejnerech, které se vysazují s celým balem, můžete sázet téměř celoročně.

Růže se vysazují nejčastěji na podzim, v polovině října až polovině listopadu. Naopak ibišky se kvůli vyšší citlivosti na mrazy vysazují spíše na jaře.Stimulátor zakořeňování (Inporo)

Vzhledem k rozmanitosti druhů okrasných kvetoucích dřevin je vhodné se vždy seznámit s konkrétními podmínkami pěstování, včetně pH půdy. Například magnólie vyžaduje neutrální až mírně kyselé pH.

Pro výsadbu okrasných dřevin je vhodné používat substrát pro okrasné rostliny nebo přímo substrát, který je určen pro výsadbu dané rostliny, například substrát pro růže.

Kořeny prostokořenových dřevin je důležité min na 2-4 hodiy namočit do nádoby s vodou.  Tím snížíte riziko uschnutí rostliny v prvních dnech po výsadbě.

Při namáčení kořenů přidejte do vody přírodní přípravek Stimulátor zakořeňování (Inporo). Stimulátor zakořeňování podpoří tvorbu kořenových vlásků, sníží stres v průběhu výsadby, podpoří zakořenění při výsadbě.

Poku víte, že místo, kde vysazujete rostliny je spíše sušší (je náchylné na sucho), doporučujeme při výsadbě zálivku na kořeny s bakeriálním přípravkem Proti Suchu (Inporo). Činností bakterií a dalších přírodních látek vytvoří přípravek u kořenů tzv. "přírodní polštář", ze Proti suchu (Inporo)kterého pak rostlina čerpá vodu a živiny i v horších obdobích (sucho, zima, aj.)


Výživa při výsadbě

Pří výsadbě trvalek, letniček i okrasných dřevin je důležité pamatovat také na vhodnou výživu.Trumf Draselné hnojivo Vinasse

Při  podzimní výsadbě nepoužívejte hnojiva s vyšším obsahem dusíku. Na podzim je vhodné Trumf draselné hnojivo Vinasse.

Při jarní či letní výsadbě je vhodné dodat  základní (nejlépe organické) hnojivo, které obsahuje také dusík. Pro výživu trvalek, dvouletek nebo okrasných kvetoucích dřevin je vhodné granulované organické hnojivo Trumf Okrasné rostliny organické hnojivo.

Umístění článku

další (8)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.