Pokojové rostliny

Aktualizováno 2020-12-15 11:58:11

Pokojové rostliny patří ke krásným doplňkům bytů, pracovních i společenských prostor. Vnášejí kus přírody do interiérů a vdechují jim život.



Navíc také zlepšují duševní pohodu člověka, zásobují ho kyslíkem a zvyšují vlhkost vzduchu, což je zejména v panelových domech přes zimu, velmi důležité.

Velká rozmanitost druhů pokojových rostlin je spojená s rozmanitosti podmínek, které tyto rostliny potřebují. Velmi často zdobí byty ve svých barevných variantách zelence, ibišky, klívie, tchynin jazyk (Sansevieria, Tenura), fíkusy, palmy, draceany, fialky, bramboříky nebo také kaktusy, různé druhy sukulentů, orchideje či bonsaje.

 Aby rostliny dobře plnily svoji funkci, musí být v dobrém zdravotním stavu. Lepší pro tento účel jsou rostliny s většími listy, případně větším množstvím listů. Obecně pro čištění ovzduší postačí na 10 m3 jedna rostlina.

 
Krása může být v listu i květu

Okrasné pokojové rostliny lze obecně rozdělit na rostliny okrasné listem (nekvetoucí rostliny) a rostliny okrasné květem (kvetoucí rostliny). V dnešní době je nabídka rostlin velmi široká a je jen na každém, jakou rostlinu si vybere s ohledem na tvar a velikost nebo barvu květů. Pokud jsou v bytě děti nebo domácí zvířata, je důležité vybírat rostliny, které nejsou jedovaté. V případě alergiků je vhodné se vyhnout často kvetoucím rostlinám s velkými květy. Jejich pyl by pro ně mohl být velmi nepříjemný.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.