Přesazování pokojových rostlin

Aktualizováno 2022-09-12 10:31:12

Rostlinu  je třeba přesadit, pokud je květináč pro ni již příliš těsný a kořeny vystupují spodními otvory. Doporučuje se přesazovat alespoň jednou za dva až tři roky, protože rostliny pěstované v květináčích mají velmi omezený prostor a substrát se brzy vyčerpá. V takovém případě je přesazení nutností.



Ideální doba pro přesazování je jaro, kdy ho rostliny lépe zvládají a lépe zakořeňují.

Při přesazování je důležité zvolit správný květináč. Většinou stačí zhruba o 2 až 3 cm větší, než původní. Na dno vložte drenáž, například keremzit. Tato drenážní vrstva zajistí snadný odtok vody ven z květináče a díky tomu nedojde k uhnívání kořenů rostlin. Poté nasypte substrát. Vhodný  substrát je tvořen směsí kvalitních rašelin a vyhnojených kompostů s upravenou půdní reakcí a startovací dávkou živin na 2 až 4 týdny po přesazení. Substrát by měl také zajistit optimální provzdušnění kořenového balu a dobrý odtok vody.

U přesazované rostliny opatrně odstraňte starou zeminu a s citem odlomte suché nebo jinak poškozené kořeny.Stimulátor zakořeňování (Inporo)

Rostlinu vložte do květináče, tak, aby byla uprostřed. Tím zajistíte, že se nové kořeny  budou vyvíjet stejnoměrně. Do květináče doplňte substrát a upěchujte. Nesypte jej až po okraj, nechte  zhruba jeden centimetr volný okraj, abyste mohli dobře zalévat, neboť jinak by  všechna voda  stekla a substrát by se odplavoval do podmisky.


Jakmile rostlinu přesadíte, je vhodné ji pomoci se zakořeněním. Do první zálivky po přesazení můžete  použít Stimulátor zakořnování (Inporo).  Ten obsahuje přírodní huminové látky a mořské řasy, které podporují tvorbu kořenového vlášení. Zároveň urychlý přijmutí rostliny a zmírní stres, který vzniká při změně substrátu, květináče.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.