Padlí pokojových rostlin

Aktualizováno 2022-09-12 10:28:25

Na obou stranách listů, na mladých výhonech, na poupatech, ale i na květních lístcích vznikají bělavé, moučnaté povlaky, které jsou později plsťovité až šedě zbarvené. Na těchto povlacích postupně vznikají drobné, kulovité, černé plodničky. Napadené listy se zkrucují, zpomalují růst, žloutnou a později hnědnou a odumírají.


padlí na listech
padlí na listech

Chemická ochrana (prevence): Ortiva

Vhodné jsou fungicidní přípravky Ortiva. Je nutné je aplikovat jen preventivně, ještě před napadením. V roce, kdy je silný infekční tlak kvůli chladnému a vlhkému počasí, je postřikovat dvakrát až třikrát v době vegetace.


Přírodní ochrana (prevence):

Přírodní produkt z bylin -  Zelené pokojové rostliny. Jedná o  bylinný výluh vyrobený převážně z kopřivy a levandule. Podporuje růst listů rostlin. Přírodní chlorofyl  z kopřivy dvoudomé, podporuje zelenou barvu listů a růst listové plochy. Zároveň zvyšuje obranyschopnost rostli v době výskytu houbových chorob a škůdců.


Poznámka k aplikaci

Před aplikací je třeba zdůraznit otázku bezpečnosti. Většina chemických přípravků je nutné používat pouze mimo interiér. Rostliny proto před nastříkáním přeneste na balkón, do zimní zahrady, do garáže, sklepa nebo jiného nebytového prostoru.

Výjimkou je použití  přírodní ochrany. Tyto přírodní produkty (nap. Zelené pokojové rostliny) se v bytě aplikovat mohou. 

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.