Orchideje

Aktualizováno 2022-09-12 10:18:38

Orchideje jsou tropické rostliny, které patří k nejčastěji pěstovaným okrasným rostlinám v českých domácnostech. Svoji oblibu si získaly zejména díky krásným květům a schopnosti kvést téměř po celý rok.

První zmínky o orchidejích pochází již z čínských spisů z doby zhruba 600 - 800 let př. n. l. Nejprve byly využívány v léčitelství a později již byly pěstovány také jako okrasné rostliny. V Evropě se první zmínky o orchidejích objevují v řecké literatuře, zhruba kolem roku 300 př. n. l. V současné době jsou orchideje většinou používány jako okrasné pokojové květiny. Je známo zhruba 30 tisíc druhů orchidejí a kolem 150 tisíc hybridů, tedy uměle vyšlechtěných kříženců.



K nejčastěji pěstovaným orchidejím patří druh Phalaenopsis (Můrovec). Dále jsou to pak druhy Vanda,  Epidendrum, Cattleya, Paphiopedilum (Střevíčkovec) nebo Cymbidium (Člunatec). Každý druh má svá specifika při pěstování, a proto je důležité se s nimi předem seznámit.

Díky krásným květům různých barev, velikostí a tvarů a díky jednoduchému způsobu pěstování patří mezi královny orchidejí druh Phalaenopsis, tj. Můrovec.

 
Orchidej si koupit nebo vypěstovat?

Již vzrostlé orchideje si většinou pořizujeme v zahradních centrech. Pokud si chcete vypěstovat doma svoji orchidej, je to možné, ale velmi náročné. Orchideje lze množit v domácích podmínkách jen vegetativně, například oddělením dceřiných rostlinek nebo dělením trsů.

Mladé dceřiné rostliny se vytvářejí na stoncích nebo na květenstvích starších rostlin. Po oddělení se zasadí do substrátu, určeného pro pěstování orchidejí.

Rozmnožování dělením trsů se používá u rostlin, které z pupenů na kořenech, oddencích či pahlízách vytváří nové odnože, které se rozrůstají do trsů. Trsy si postupně vytváří svoje kořeny a po oddělení jsou pak schopné samostatně růst. Rostliny rozdělujt až ve chvíli, kdy oddělený trs má minimálně tři zdravé pahlízy nebo listové růžice. I v tomto případě vysazujte do květináče se substrátem, který je vhodný pro pěstování orchidejí.

Náš tip pro super výživu pro orchideje:Fantazie Orchideje a bromélie

Fantazie Orchideje a bromélie (kapalné hnojivo)

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.