Hubení molů

Aktualizováno 2023-09-01 09:34:46

Moli patří k nejčastějším škůdcům v bytech, chatách a chalupách. Mol moučný (potravinový) škodí v kuchyních či spížích a znehodnocuje potraviny a mol šatní ničí oděvy. V obou případech tak způsobují nemalé škody.



Mol, zejména potravinový se v domácnosti často objeví už v koupených potravinách. Poté se uhnízdí v tmavých zákoutích a klade vajíčka (vajíčka mohou být například ve stupačkách, pod tapetami, ve sklepě, aj.). Housenky potravinových molů nacházíme nejčastěji v mouce, rýži nebo ovesných vločkách. Dále také v čokoládě, v sušených potravinách, například v sušeném ovoci, v sušených houbách nebo ve strouhance. Velmi důležité je všechny potraviny, ve kterých jste moly našli, ihned vyhodit.  Není dobré moly či housenku odstranit a dále potravinu skladovat nebo používat pro vaření. I v takových potravinách jsou zcela jistě již nakladená další vajíčka molů.

Mol šatní, konkrétně jeho housenky, mají nejraději oděvy, které jsou vyrobené ze srsti zvířat, tedy například vlněné svetry či kožichy. Pokud ale nemají takovéto oděvy, jsou schopny ničit oděvy i z jiných materiálů, například z bavlny či  lnu. Pro textil nejsou nebezpečím dospělí jedinci mola šatního, ale jeho housenky.


Jak se proti molům bránit?Effect Lapač šatních molů

Moli mají rádi vlhko, nesnášejí velký chlad ani velké teplo, pokojová teplota je pro ně tedy ideální. K rozmnožování potřebují klid, vajíčka kladou jen v místech, kde je nic neruší. Takovými místy jsou především skříně, rohy místností,  místa pod tapetami a podobně. U molů šatních jsou to především záhyby tkanin či mokré tkaniny ve skříni.  Proto je vhodné, abyste udržovali skříňky v suchu, potraviny skladovali v uzavřených nádobách, místnosti udržovali v čistotě a oděvy provětrávali.

Dobrým řešením proti molům je použití lapače molů na bázi feromonů. Feromon přiláká dospělého mola k lapači, na který se přilepí. Díky tomu již nemůže klást další vajíčka a dojde k přerušení jeho reprodukce.

Jako lapač pro šatní moly doporučujeme Effect Lapač šatních molů.

Pro potravinové moly pak Effect Lapač potravinových molů, Feroset tetra, PM Mololapka, PM Lepový pás na moly. Lapače jsou bezpečné pro člověka a teplokrevná zvířata neboť neobsahují žádné insekticidy. Mají dlouhodobý účinek až 3 měsíce a nijak jejich přítomnost PM Mololapka - potravinoví molinepocítíte, protože jsou bez vůně.

Lapače se umísťují přímo do skříní k oblečení či do spižíren mezi potraviny.  Abyste co nejvíce zabránili výskytu molů, je vhodné použít lapače preventivně a celoročně. Lapače průběžně kontrolujete a zhruba po třech PM Lepový pás na molyměsících je můžete obměňit.

Používejte biocidní přípravky bezpečně! Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.