Stres rostlin

Aktualizováno 2022-09-08 13:02:41

Pojem stres je nejčastěji používán ve významu stres u člověka, nicméně stejně jako člověk, jsou i rostliny vystavovány stresu, se kterým se potřebují vyrovnat.

Co je stres rostlin?

Stres je obecně nepříznivý stav, vyvolaný působením nějakého zatěžujícího podnětu neboli stresoru. Stres vyvolá stresovou reakci, která aktivuje obranné mechanismy člověka nebo rostliny. Tyto obranné mechanismy, pokud působí dlouhodobě nebo velmi intenzivně, jsou velmi škodlivé a mohou způsobit až poškození na zdraví nebo smrt (uhynutí rostliny).

U rostlin mohou být stresorem například nadbytek zálivky nebo naopak nedostatek vody, nedostatek živin, příliš vysoký sluneční svit, nízké teploty, střídání teplot, nedostatek světla, nebo napadení škůdci a chorobami. Jednotlivé druhy stresu se spolu často kombinují.

U rostlin se často mluví o abiotickém nebo biotickém stresu. Abiotický stres je takový, který přímo nesouvisí se živými organismy. Patří zde například stres z nedostatku světla, vody nebo kyslíku, nebo z nadbytku světla, stres vyvolaný vysokou nebo nízkou teplotou, nebo mechanický stres, námrazy, vítr, sucho, atd. Biotický stres pak souvisí se živými organismy. Patří zde například stres vyvolaný patogenem, různými houbovými nebo virovými chorobami, hmyzem, hlodavci, atd.


Protistresová opatření rostlin aneb jak rostlina projevuje svůj stres?

Stres je běžnou součástí života všech rostlin a rostliny mají určité mechanismy, jak se s ním vypořádat. Je důležité si uvědomit, že každá rostlina je různě odolná stresům, což je dané jejími nároky na pěstování, stejně jako její kondicí a vitalitou. Pokud již stav stresu nastane, spouští se protistresové opatření.

Nejčastěji se jedná o zvadnutí a kroucení listů, předčasný opad listů, zpomalení nebo zastavení růstu, nízké výnosy až neschopnost plodit, opadávání květů, neschopnost zakořenění při přesazování, projevy při napadení škůdci nebo chorobami, oslabená rostlina, aj.

V případě, kdy se takto stres na rostlině projeví, je již velmi oslabená, má nízkou imunitu a je náchylná na všechny různé nástrahy z vnějšího prostředí. Pokud by člověk byl k jejím signálům lhostejný, rostlina by vyčerpáním uhynula.


Jak omezit vliv stresu v průběhu celé vegetace rostliny?Stimulátor zakořeňování (Inporo)

V průběhu života rostliny jsou velmi důležité milníky, které jí způsobují nejvíce stresu. Jedná se zejména o:

  • Výsadba nebo přesazení rostliny – změna stanoviště, změna nejintimnějšího prostředí rostliny.
  • Růst mladé rostliny – čím je rostlina mladší, tím může být náchylnější na stresové podmínky.
  • Vnější podmínky v průběhu života rostliny - vypořádání se s rozdílnými teplotami, výkyvy počasí, závlaha.
  • Napadení škůdci nebo chorobami.
  • Mechanické zásahy na rostlině – řez, odebírání části rostlin, chemický postřik.
  • Nedostatek nebo nadbytek určitého vyživovacího prvku.

Abyste co nejvíce pomohli rostlinám  vyrovnávat se se stresem, zejména v uvedených rizikových situacích, je vhodné jim dodávat posilující přírodní přípravky, které zvýší imunitu rostliny a sníží působení stresu v rostlině. Díky tomu nebude tvořit protistresová opatření, kterým se zbytečně vysiluje, oslabuje nebo poškozuje.

K významným protistresovým látkam patří huminové látky, mořské řasy, stříbro, extrakty z bylin a výtažky z připolárních rostlin, které obsahují biologicky vysoce aktivní látky, které jsou velmi prospěšné při snižování stresu v rostlinách.


Co použít při výsevech, výsadbách nebo přesazení?

Pro podporu rostlin se používá Stimulátor zakořenění (Inporo), který obsahuje vysoký podíl huminových látek a aktivní stříbro. Zdravý a silný kořenový systém je základ celé rostliny. Proto je v tomto období žádoucí podporovat vytvoření bohatého kořenového systému, díky němuž pak bude rostlina výrazně odolnější. Máčením semínek či kořenů mladých rostlin nebo zálivkou ke kořenům  tak výrazně podpoříte tvorbu kořenů. Obsah stříbra a dalších prvků velmi výrazně zvyšují odolnost proti stresu rostliny, který vzniká při výsadbě nebo přesazování, a také  posiluje rostliny.


Co použít v první polovině sezóny, především v době růstu rostlin?Humát kyselýHumát neutrální

Pro omezení vlivu stresu v průběhu růstu rostlin je vhodné používat přírodní přípravek Humát neutrální nebo Humát kyselý.

S pH neutrální hodnotou se hodí k pro všechny rostliny kromě kyselomilných. Humát je vyroben vodnou extrakcí ze suché tříděné černé rašeliny s vysokým podílem huminových látek. Touto technologií  vzniká zcela přírodní produkt s množstvím přírodních látek. Pravidelnou aplikací zvýšíte odolnost vůči stresu způsobenému například povětrnostními vlivy, slunečním zářením, suchem, přemokřením nebo například vysokou teplotou.

Pro podporu kyselomilných rostlin (rododendrony, azalky, vřesy nebo borůvky) je vhodný Humát kyselý.


Jak omezit stres ze sucha a zároveň ušetřit za vodu?

Jak je to vlastně s vodou, která se dostane do půdy z dešťových srážek nebo z naší zálivky? Dokážou ji kořeny rostlin zužitkovat?

Příliš ne. Při běžné zálivce nebo dešti není většina molekul vody v podobě vláhy nebo vlhkosti v půdě využita kořenovým systémem a vypaří se.Proti suchu (Inporo)

Pro udržení vody u kořenového systému a zvýšení výnosu rostlin je vhodné po výsadbě a v průběhu vegetace provést zálivku s přírodní bakteriálním přípravkem Proti suchu (Inporo).  Jedná se o přírodní přípravek z bakterií, řas a další přírodních složek proti vysychání rostlin. Přípravek je určen k ochraně rostlin proti vysychání, k prevenci proti stresu ze sucha a ke zvýšení odolnosti proti suchu trávníků, balkónových rostlin, pokojových rostlin, okrasných dřevin, konifer, růží, ovocných dřevin, révy vinné, jahod, drobného ovoce, zeleniny a bylinek. Přípravek obsahuje bakterie, které při svém množení (růstu) fixují dusík, který rostlina přijímá svými kořeny (přirozená podpora růstu). Při jejich činnostech produkují enzymy, které lépe zpřístupňují fosfor, draslík a mikroprvky kořenům, tím zvyšují výnos rostlin a zlepšují jejich růst, fytohormony, z nichž některé podporují zakořeňování, biopolymery, které zvyšují vodní kapacitu půdy a chrání tak rostliny před stresem ze sucha a přesazení.

  •     udržuje vodu v oblasti kořenového systému rostlin a zároveň snižuje ztráty vody odpařením nebo odplavením mimo kořenový systém
  •     účinek se projevuje již po 2 týdnech po aplikaci
  •     možnost snížení dávek (množství) zálivkové vody
  •     biologicky je zcela rozložitelný
  •     díky obsahu biopolymerů rostlinného a mikrobiálního původu, podporuje růst rostlin
  •     zvyšuje úrodnost půdy, tj. podporuje činnost půdní mikroflóry


Aplikujte po výsadbě rostlin a v průběhu vegetace, především před očekáváným obdobím sucha (aplikace v 1/2 května) nebo na podzim (aplikace v 1/2 října).

  • Zálivkou, hydroponie  – u rostlin v dávce 4 g přípravku / 10 litrů vody. Aplikovat 1-2 l připravené aplikační kapaliny / 1 m výšky rostliny a následně zalít 5-10 l vody, tak, aby se bakterie dostaly ke kořenům (tj. po aplikaci přípravku je nutné následně zalít rostliny 5-ti násobkem vody, která přípravek dopraví ke kořenům) - nutné pro správnou účinnost přípravku.
  •  Postřikem - u trávníků v dávce 100 g přípravku / 5 litrů vody / 100 m2. Po postřiku trávníku aplikační kapalinou je důležité následně dostatečně zalít / zavlažit trávník (nebo aplikovat před deštěm) tak, aby se bakterie dostaly ke kořenům.

Umístění článku

další (17)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.