Květilka zelná

Aktualizováno 2022-09-08 11:04:24

Květilka zelná je jedním z nejobávanějších škůdců zeleniny. Je to druh mouchy, jejíž bílé, beznohé a bezhlavé larvy okusují kořínky mladých rostlin, později i hlavní kořen. Rostliny následkem toho zpomalují svůj růst, vadnou, některé žloutnou, jiné červenají a většinou i hynou. Vždy se dají z půdy snadno vytáhnout. Larvy druhé a třetí generace pak většinou vyžírají chodbičky v košťálech a na bázích hlavních žeber listů (u hlávkového a pekingského zelí, hlávkové kapusty, květáku). Takto poškozená pletiva velmi často, především za vlhkého nebo deštivého počasí, podléhají druhotným bakteriálním hnilobám. Poškozovány jsou však i zdužnatělé kořeny (např. u japonských ředkví) nebo bulvičky a bulvy (ředkvička, vodnice, tuřín). Obdobné škody jako květilka zelná způsobuje i vzácnější květilka ředkvová (Delia platura).


květilka zelná
květilka zelná
květilka zelná
květilka zelná

U tohoto hmyzu přezimují kukly (pupária) a to v horní vrstvě půdy. Dospělci první generace se líhnou v druhé polovině dubna a v první polovině května a jejich samičky kladou vajíčka ke kořenovým krčkům (bázím stonků) většiny brukvovitých rostlin. Druhá generace tohoto škůdce se vyskytuje v červenci až září.


OchranaBílá netkaná textilie - zakrývací

V současné době není žádný přípravek, který by hubil tohoto škůdce. Jediná možná ochrana je použití bílé netkané textilie. Tuto textili umístěte na záhon ihned po vysetí  nebo výsadbě zeleniny. Textílie tak  znemožní přístup tohoto hmyzu k  zelenině a následně pak k jejímu škoďění.

Umístění článku

další (9)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.