Kadeřavost révy vinné

Aktualizováno 2022-09-08 11:00:55

Kadeřavost (též akarinózu) révy vinné způsobuje mikroskopický roztoč (hálčivec révový) protáhlého tvaru. Vlivem jeho sání letorosty výrazně zpomalují růst, dochází k deformacím listů a k opadu a zasychání květů. Při slabším napadení se vyvíjejí hrozny s malým počtem bobulí, při silném napadení se hrozny vůbec nevytvářejí. Na poškozených listech jsou v procházejícím světle zřetelné rozptýlené světlejší skvrny s hvězdicovitě staženými žilkami. Kromě toho jsou listy kadeřavé a trhají se. Největší škody vznikají na jaře po vyrašení, avšak nelze přehlížet i škody v průběhu vegetace.

Původce kadeřavosti žije od konce léta do předjaří v prasklinách borky staršího dřeva a kmínků a pod šupinami pupenů. Na jaře po vyrašení saje na mladých letorostech a listech. V průběhu vegetace roztoči postupně přecházejí na mladší listy vegetačních vrcholů. Roztoči mají do roka několik generací (většinou šest).


OchranaSulka Extra

Ochrana se v závislosti na druhu přípravku provádí v době těsně před rašením až i v průběhu vegetace.

Lze použít dva chemické přípravky, tj. speciální kapalné hnojivo SULKA EXTRA  nebo fungicidní přípravek KUMULUS WG. Ošetření je možné provést pouze v době od začátku nalévání pupenů (očka uvnitř pupenů se začínají zvětšovat) max. do doby začátku otevírání pupenů, tj. objevují se zelené špičky letorostů. Později postřik proti kadeřavosti listů již není možný. Mohlo by dojít k popálení listů révy vinné.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.