Antraknóza rybízu

Aktualizováno 2022-09-08 10:46:32

Podle původce je tato choroba známá i jako pakustřebka rybízová. Od června vznikají na listových čepelí rybízů a angreštů žlutozelené, ostře ohraničené, 1 až 3 mm velké skvrny se světlezeleným okrajem, které od středů postupně nekrotizují. Počet skvrn se zvětšuje a skvrny splývají. Silněji napadené listy žloutnou, hnědnou a opadávají. Často dochází k úplnému předčasnému opadu listů a to ještě před uzráním bobulí. Výjimečně jsou napadány i listové řapíky, stopky květů a plodů a letorosty. Napadené rostliny jsou oslabovány, bobule na nich špatně vyzrávají a keře či stromky snadněji namrzají. Antraknóza patří k nejzávažnějším houbovým chorobám červených a bílých rybízů. Existují rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd (k silně náchylným patří např. "Fayův", "Heros", "Versaillský" nebo "Vierladenský").


Antraknóza rybízu
Antraknóza rybízu

Původce antraknózy přezimuje v opadlých napadených listech, ve kterých se v průběhu zimy vytvářejí plodničky s výtrusy. Může však přezimovat i ve formě mycelia v pupenech. K infekcím dochází především za vlhkého a teplého počasí na jaře, a to především na zastíněných místech, kde je nedostatečné proudění vzduchu.


Ochrana

První ošetření se doporučuje před květem, další jedno až dvě ošetření (podle nebezpečí šíření a zejména průběhu počasí) pak po odkvětu v intervalech 1 až 2 týdny.

K ošetření nyní není bohužel žádný fungicid.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.