Čerň rajčatová

Aktualizováno 2022-09-08 08:40:17

Na vrchní straně listů se objevují světlezelené až žluté difúzní skvrny, na jejichž spodní straně vyrůstá jemně sametový povlak fruktifikačních orgánů houby (proto též někdy "plíseň sametová" nebo "hedvábná"), který je z počátku nazelenalý, později olivově hnědé barvy. Skvrny se rychle zvětšují a splývají. Napadené listy hnědnou a odumírají. Choroba se šíří od spodních (starších) listů směrem nahoru. Při silnější infekci zůstávají napadené rostliny velmi brzy bez listů. I když novější odrůdy rajčat již většinou mají určitou genetickou rezistenci vůči této chorobě, jedná se stále o nejzávažnější chorobu rychlených rajčat, zejména ve špatně větraných sklenících a fóliovnících.

Původce choroby přezimuje ve formě výtrusů na rostlinných zbytcích, v konstrukcích skleníků a fóliovníků i na nářadí a to až po dobu 9 měsíců. Choroba se velmi rychle šíří především při vysoké vzdušné vlhkosti (nad 80%) a teplotě (nad 20 °C) a při kondenzaci vody na listech (nedokonalé větrání).


OchranaZDRAVÉ rajče plus

Ochrana je nutná především při pěstování náchylných odrůd v chráněných prostorech. Postřiky je třeba provádět preventivně.

K ochraně je možné použít přípravek Ortiva nebo soupravu Zdravé rajče Plus, které jsou určené i proti plísni bramborové na rajčatech, aj.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.