Šedá hniloba révy vinné

Aktualizováno 2022-09-08 08:38:02

Šedá hniloba (také plíseň šedá nebo botrytida) napadá hrozny od doby po odkvětu až do úplné zralosti. Napadené mladé hrozny zasychají, u starších pak jsou napadány i stopky a třapiny (nekrotické skvrny a zasychání). Bobule za sucha zasychají a za vlhka hnijí a pokrývají se šedavým povlakem houby. Za příznivých podmínek dochází i k napadení listů (skvrny s koncentrickými kruhy), letorostů (bělavé zabarvení, popř. drobná černá tělíska), oček a štěpů.


šedá plíseň révy vinné
šedá plíseň révy vinné

Původce hniloby napadá celou řadu pěstovaných i planě rostoucích rostlin. Šíří se především za vlhkého a deštivého počasí. Nejvíce jsou napadány mechanicky poškozené hrozny (po poškození kroupami nebo obaleči) a rostliny přehnojené dusíkem nebo nevhodně zavlažované. Mezi odrůdami jsou značné rozdíly. K nejnáchylnějším patří např. Aurelius, Modrý Portugal, Müller Thurgau, Neuburské, Sylvánské zelené, Veltlimské červené rané a Veritas.


OchranaSerifel

Ošetření se doporučuje především u náchylných odrůd, za podmínek příznivých pro rozvoj choroby a po poškození bobulí.

K ochraně je možné použít přípravek  Switch nebo přírodní bakteriální přípravek Serifel

Základní ošetření se provádí v době zaměkání bobulí, u silně ohrožených rostlin se ošetření opakuje podruhé za 10 až 14 dnů, popř. již při zapojování hroznů nebo dokonce v době dokvétání.

Postřik by měl směřovat především na hrozny.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.