Rez růží

Aktualizováno 2022-09-08 08:36:16

Na jaře, brzy po vyrašení listů růží, se na starších větvích, ale někdy i na listech nebo kališních lístcích objevují oranžové až světle oranžovočervené ložiska výtrusů, které se šíří do svého okolí. V létě se pak na horní straně listů tvoří žluté skvrny a na spodní straně drobné, žluté, prášivé kupky letních výtrusů. Koncem léta a na podzim se pak na listech objevují černé kupky zimních výtrusů. Při silnějším napadení dochází k předčasnému opadu listů a k deformacím výhonů. Nejnáchylnější jsou odrůdy vyšlechtěné z druhů Rosa gallica a R. laxa. Polyantky a pnoucí růže jsou odolné.


rez růží
rez růží

Choroba přezimuje ve formě zimních výtrusů na opadaném listí z nichž na jaře vyklíčí další typ výtrusů, které infikují vyrůstající mladé listy. Přezimovat však může i formou podhoubí na větvičkách. Rez růžová se vyskytuje převážně jen na venkovních růžích, neboť k celému svému vývoji potřebuje působení mrazu. Chorobu podporuje přehnojení růží dusíkem.


OchranaOrtiva

S ochranou je nejvhodnější začít preventivně, tzn. před výskytem příznaků a to zejména u náchylnějších odrůd a v místech s častým výskytem.

Proti rzi růží je účinný fungicid ORTIVA.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.