Háďátko zhoubné na česneku

Aktualizováno 2022-09-08 08:33:35

Nejtypičtějším příznakem poškození česneku je houbovatění pletiv spojené s deformacemi celých rostlin. Silně poškozeno bývá zejména podpučí, které často praská a vyrůstá z něho omezený počet kořenů. Praskání a až vyhřeznutí podpučí je typické především pro cibuli kuchyňskou.


háďátko zhoubné
háďátko zhoubné

Háďátka, která jsou průsvitná, nitkovitá a viditelná pouze lupou, přezimují v zaschlých částech skladovaných rostlin, na rostlinných zbytcích nebo přímo v půdě, ale i na jiných hostitelských rostlinách (např. jetel, vojtěška, bob, fazol, hrách, brukvovité zeleniny, špenát, řepa, mangold a reveň). V půdě mohou přežívat i po dobu několika let bez přítomnosti hostitelské rostliny. Z půdy do rostlin pronikají průduchy, různými poraněními, ale i aktivně pokožkou pomocí speciálního ústního bodce. K rozmnožování háďátek dochází v rostlinách. Deštivé počasí a těžké půdy podporují výskyt a rozmnožování háďátka zhoubného.


OchranaSulka Extra

Ochrana česneku se doporučuje ve všech případech (nejen v případech podezření na napadení sadby nebo v případě výsadby na plochy podezřelé ze zamoření háďátkem).

Bezprostředně před výsadbou doporučujeme provést  moření stroužků (namáčení stroužků po dobu 6 až 12 hodin) přípravkem Sulka Extra. Mořicí kapalina se používá zásadně jen jednou. A pokud provádíte moření proti houbovým chorobám, moření Sulkou Extra proveďte vždy jako první.

Sulka je obsažené také v soupravě pro ošetření česneku - Máčení sadby (Zdravý česnek plus). Zdravý česnek plus

Kromě Sulky Extra obsahuje souprava také bakteriální přípravek Clonoplus - pro rozložení patogenních hub v půdě.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.