Podzimní výsadby ovocných stromů, okrasných dřevin nebo keřů

Aktualizováno 2023-10-12 06:35:11

Podzim je ideální čas na výsadbu ovocných stromů, keřů s drobným ovocem (rybíz, maliníky) nebo na výsadbu okrasných dřevin, jako jsou růže, ibišky nebo krásně zelené konifery.



Před samotnou výsadbou je vhodné kořeny stromu či keře nechat několik hodin namočené ve vodě. Umožníte tak dřevině nasát potřebnou vodu důležitou pro úspěšné přijetí dřeviny na novém stanovišti. Navíc pokud do vody přidáte moderní stimulátory zakořeňování, stromům a keřům to velmi prospěje.   Jedná se o kapalné stimulátory zakořeňování na přírodní bázi. Obsahují humáty (lignohumáty), aminokyseliny, živiny (makro i mikroprvky) a další.  Urychlují zakořeňování, okamžitě stimulují k tvorbě nových kořenů a podporují bohatý kořenový systém. Působí proti stresu, tj. zvyšují odolnost rostlin proti stresu, který vzniká již při výsadbě (změna místa), nebo během roku (horko, mráz, koupy, silný vítr, sucho, přemokření, aj.). Doporučujeme z řady lignohumátů INPORO Ligno Kořeny nebo TOP urychlovač INPORO Razormin. INPORO Ligno KořenyINPORO Razormin


Při výsadbách nezapomínejte také na výživu dřeviny….

V tomto období je důležité používat tzv. podzimní hnojiva, která obsahují velmi nízký nebo až žádný obsah dusíku. Dusík již není na podzim u rostlin tolik žádaný. Nejvíce důležitým výživovým prvkem na podzim je draslík. Ten podporuje správné vyzrávání pletiv rostlin pro nadcházející zimu. Zajišťuje dobré přezimování dřevin a zároveň zvyšuje dobrý předpoklad jejich jarní kondice. Z praxe se velmi osvědčilo draselné hnojivo Trumf Draselné hnojivo Vinasse (K 38) s aplikací přímo do jámy nebo kapalné hnojivo  zálivkou  TRUMF MixK - Kořeny a úroda.

 

V případě, že si přejete mít nízko-údržbovou zahradu, použijte na zeminu tkanou nebo netkanou textilii, ideálně v hnědé barvě. Hnědá barva splývá se zeminou a neruší tak celkový vzhled zahrady. Textilie zabraňují růstu plevelů a ochraňují dřeviny před nežádoucím únikem vlhkosti z půdy. Dokonalé napnutí a upevnění textilií zajistíme praktickými plastovými kotvícími kolíky.

Trumf MixK

Umístění článku

další (19)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.