Houbové choroby trávníku

Aktualizováno 2021-10-13 06:02:11

Plíseň sněžná, rzi, listové skvrnitosti trávníku nebo kornatka travní patři k velmi častným houbovým chorobám okrasných trávníků.


plíseň sněžná
plíseň sněžná
plíseň sněžná
plíseň sněžná

Plíseň sněžná

Plíseň sněžná je nejrozšířenější a nejzávažnější onemocnění trávníků v tuzemsku. Tato choroba  se projevuje skvrnami různé velikosti, travní drn je zahnědlý, nadzemní hmota odumřelá a napadený trávník velmi obtížně regeneruje.

Tato choroba se ovšem může vyskytnout během celého roku, ne jen po  zimě.  Jedinou možnou ochranou proti této chorobě je prevence jejího vzniku. Abyste zabránili výskytu této choroby, je důležité nevytvářet podmínky, které jsou vhodné pro její rozvoj.  To znamená, že je třeba po celý rok z trávníku odstraňovat suchou posečenou trávu, větvičky, listí či jiný organický odpad, který omezuje vzdušnost trávníku a přispívá k výskytu plísně. Plísni nahrávají také příliš vlhká místa na trávníku, místa ve stínu nebo to, když v průběhu zimy na trávníku leží dlouhou dobu sněhová pokrývka, obzvláště pak na nezamrzlém půdním povrchu.


Rzi a listové skvrnitosti trávníku

Společným znakem jsou rezavé nebo rezavě-hnědé skvrny na jednotlivých trávách trávníku. Později pak může docházet k hnědnutí, zasychání a ke zvýšené tvorbě stařiny.


Kornatka travní - Červená nitkovitost trav

Světle hnědé a později slámovitě zbarvené  skvrny různé velikosti. Ty jsou roztroušené jednotlivě nebo se spojují do souvislého celku. Na napadených skvrnách je velmi často objevují chomáčky mycelia růžové nebo bílé barvy.  Čepele listů jsou niťovitě zúžené. Napadené plocha je zbarvena do červena. Výskyt může být od jara až do pozdního podzimu. Tuto chorobu podporuje dlouhotrvající vlhkost půdy (dlouhodobé zamokření, rosa, mlha,aj.) a nedostačující výživa.




Chemická ochrana (prevence)

Proti plísni sněžné a dalším chorobám trávníku byly dříve  registrován fungicidní přípravek Rovral Aquaflo. Bohužel v roce 2018 došlo u přípravku Rovral Aquaflo k ukončení prodeje.

Plíseň sněžná a houbové choroby okrasných trávníků byly dříve také uvedené na příbalovém letáku fungicidu Ortiva.

Nyní tedy již není žádný chemický přípravek registrovaný na plíseň sněžnou či jiné choroby na trávníku.


Přírodní ochrana (prevence)Trávník koncentrát

Pro posílení odolnosti trávníku doporučujeme preventivně nebo v době výskytu houbových chorob aplikovat přírodní přípravek z bylin Trávník koncentrát.    

Zvyšuje celkovou vitalitu trav a jejich odolnost. Jedná se převážně o bylinný výluh, vyrobený z přesličky rolní, tymiánu obecného a extraktu z rašeliny.

Je bez ochranné lhůty (trávník nebo travnatá plocha je po postřiku bezpečná pro člověka a pro domácí mazlíčky), zvyšuje růst a hustotu trávníku, rychle regeneruje trávník po poškození (suchem, mechanicky, po aplikací chemických přípravků, apod.), podporuje krásnou zelenou barvu.


Tento přípravek doporučujeme aplikovat:

  • na jaře  - preventivně nebo pro regeneraci po zimě - 1x postřikem (nad 15 st.C)
  • v létě - preventivně pro regeneraci ze sucha - 1x postřikem (nad 15 st.C)
  • na podzim - preventivně po vertikutaci (příprava na zimu) - 1x postřikem (nad 15 st.C)
  • kdykoliv při zhoršení kondice trávníku - cca. 2-3x po 10 dnech (nad 15 st.C)

Na fyzicky namáhaných místech či jinak poškozených místech zrychluje obnovu trávníku a zvyšuje celkovou obranyschopnost vůči abiotickému stresu.


Doporučujeme:
Postřiky je vhodné udělat nejdříve po sedmi dnech od vertikutace, tedy poté, co se trávník zregeneruje po mechanickém prořezání.

 

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.