Škůdci okrasných rostlin

Aktualizováno 2023-11-27 09:57:10

Častým problémem okrasných rostlin v průběhu celého roku jsou škůdci, kteří vysávají rostliny, zejména listy (ty jim chutnají nejvíce). Napadené listy se často deformují a postupně opadávají. Rostlina chřadne. Pokud se proti škůdcům nezasáhne včas a škůdci se velmi přemnoží, je problematické je pak vyhubit a rostlina pak většinou uhyne.


svilušky
svilušky
mšice
mšice
puklice
puklice
puklice
puklice

K nejčastějším škůdcům okrasných rostlin patří:

  • MŠICE jsou savý hmyz většinou zelené barvy, okem viditelný.  Rády si pochutnávají na mladých listech. Lepivost listů nebo celé rostliny je typický příznak výskytu mšic. Mšice jsou časným nechtěným návštěvníkem všech rostlin.

  • SVILUŠKY jsou saví roztoči oranžové barvy, okem hůře viditelní. Typickým příznakem je výskyt pavučin mezi listy a stonky. Listy mají vysáté plochy, kroutí se a opadávají. Svilušky se často vyskytují v teplých prostorách a v suchu (vytopené byty, skleníky, aj.).

  • PUKLICE a ŠTÍTENKY patří k savému hmyzu, který je krytý speciální krunýřem, štítem. V dospělosti je krunýř pevný, naplněný vajíčky. Díky ochrannému štítu se tento hmyz velmi těžce hubí, protože účinná látka neumí přes krunýř proniknout. Je nutné provést ošetření v době výskytu larev nebo mladých škůdců, kteří ještě nemají tak vyvinutý krunýř (štít). Puklice a štítenky často napadají palmy nebo orchideje.


Jaký přípravek použít?Proti mšicím a sviluškám (Inporo) RTU

Pro hubení všech 4 škůdců na okrasných rostlinách doporučujeme novinku roku 2020, a to přípravek INPORO PS Proti mšicím a sviluškám. Přípravek je ve formě rozprašovače 500 ml/R nebo aerosolu 250 ml. Postřik doporučujeme provést důkladně (např. obě strany listů, stonek, apod.) a na začátku výskytu škůdců. Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám nevadí a škůdce zahubí. Díky tomu je možné přípravek použít na mšice, svilušky, štítenky i puklice. INPORO PS Proti mšicím a sviluškám není klasickým chemickým insekticidem, obsahuje účinnou látku dokusát sodný a přírodní polysacharidy. Díky svému složení, jej tak můžete aplikovat přímo v bytě (není nutné rostliny vynášet, jak tomu je u klasických chemických insekticidů). Po aplikaci dojde k okamžitému hubení škůdců. V případě hubení štítenek a puklic jsou škůdci vyhubeni, schránka uhynulého škůdce však zůstává na místě (škůdce se na rostlině nepohybuje, tj. ani neškodí).

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.