Půdní choroby

Aktualizováno 2022-09-08 06:46:51

Pro všechny pěstitele zeleniny, a to jak pro pěstitele zeleniny v truhlících nebo na záhonech na zahradě, máme dobrou zprávu!

Čeští odborníci vyvinuli novou recepturu z bakterií do půdy, která pomáhá udržet zdravý kořenový systém zeleniny a  zároveň zvyšuje úrodu zeleniny.


zelenina
zelenina
hlízenka na salátu
hlízenka na salátu
půdní choroba na mrkvi
půdní choroba na mrkvi
rajče verticilium
rajče verticilium

Při pěstování zeleniny se můžete setkat s různými problémy rostlin, které pocházejí z půdy. V půdě se mohou nacházet různé patogeny (zárodky) půdních houbových chorob.  Ty bohužel v substrátu nebo v půdě očima nevidíme. Pokud se pak usídlí na kořenech zeleniny, negativně pak ovlivňují růst, výnos a zdravotní stav celé rostliny. Na záchranu zeleniny pak bývá již pozdě.

Osídlete kořeny zeleniny „prospěšnými bakteriemi“.

Nová souprava ZDRAVÁ zelenina – odolnost zeleniny obsahuje 2 přírodní bakteriální přípravky.

Souprava je určená pro všechnu zeleninu např. listovou, kořenovou, cibulovou, plodovou nebo brukvovitou.

  • První přípravek INPORO Zdravá zelenina je ve formě suchého prášku. Obsahuje životaschopné spory bakterií (Bacillus amyloliquefaciens). Tyto užitečné bakterie, které osídlí kořeny rostlin, produkují fytoalexiny – látky se stimulačními účinky na růst a přirozenou obranyschopnost zeleniny = podporují zdravý růst zeleniny, včetně jejích kořenů.
  • Druhý přípravek INPORO Růst zeleniny je také ve formě suchého prášku. Obsahuje životaschopné spory bakterií (Paenibacillus polymyxa). Bakterie navazují u kořenů v půdě vzdušný dusík a působí stimulačně na růst zeleniny. Svojí činností bakterie zvyšují biologickou aktivitu půdy, podílí se na rozkladu organických látek v půdě, při kterém se uvolňují živiny (NPK, aj.), které pěstovaná zelenina vyžívá pro svoji výživu. Přípravek tedy podporuje růst rostlin a zvyšuje úrodu zeleniny.


Jak se souprava aplikuje?

Bakterie se aplikují vždy zálivkou do půdy, jedná se o půdní bakterie (neaplikujte postřikem na nadzemní části rostlin = zde neúčinkují).  Přípravek se smíchá s odstátou vodou (bez chlóru), nechá se 20-30 min aktivovat a následně se provede zálivka do půdy nebo substrátu.  Po výsevu nebo výsadbě použijte 1.přípravek (INPORO Zdravá zelenina) a po 2-4 týdnech použijte 2.přípravek (INPORO Růst zeleniny).Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny

Každý přípravek (sáček v soupravě) má 10 g a je na plochu 10 m2. U rostlin s delší vegetační dobou, např. rajčata, papriky, okurky, aj. je vhodné aplikovat opakovaně (střídání přípravků v soupravě) např. každých 6 týdnů až do sklizně.

Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny = aplikace


Další informace o soupravě a použití najdete ZDE.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.