Plevele ve výsadbách rajčat

Aktualizováno 2022-09-13 07:51:11

Největším nepřítelem zahrádkáře je kromě škůdců a choroby také plevel. Komu se někdy rozlezl pýr do všech záhonů, až tak, že se dal trhat v trsech, ten ví, jak úporný boj ho čeká. Může to být naříklad pýr, pcháč, podběl lékařský nebo svlačec.


lipnice
lipnice
pýr plazivý
pýr plazivý
pýr plazivý
pýr plazivý

Každopádně boj s plevelem má svá pravidla a tím základním je, že plevel klame tělem a většinou se zpočátku tváří méně neškodný, než je. Na povrchu je jen pár zelených lístků, ale to hlavní se odehrává dole v zemi. Skoro všechny plevele totiž mají silné a velké kořeny, ze kterých pokud v zemi zůstanou, budou růst další a další rostliny. Aby jsme se plevelů úspěšně zbavili, je potřeba zničit jejich kořenový systém.

Pýr i další plevely se objevují hned po skočení mrazů. S prvním sluníčkem vystrčí jen pár lístků. Pro někoho možná vypadá neškodně. Ale je třeba si uvědomit, že plevel se právě v této chvíli soustředí na vytvoření hlubokého kořenového systému. Proto je třeba záhon právě v této době prohrabat do hloubky, aspoň tak 20 cm a veškerý plevel z něj vytahat (ikdyž na povrchu bude třeba jen pár lístků). Určitě vykopeme ze země hromadu všelijakých plevelnatých kořenů.

Pokud se vám nechce nebo nemůžete opakovaně ručně kopat a sbírat plevele ze záhodnů, tak v tomto případě je vhodná možnost použít chemické herbicidní přípravky.  Některé se aplikují před vzejitím plevelů (půdní heribicidy) a některé až po vzejití plevelů (na zelené listy).


Plevele jednoděložné a pýr plazivý po vzejití rajčatProti pýru a ježatce (Agil)

Termín ošetření: květen - červenec


Herbicid hubící jen jednoděložné plevele, vč. pýru plazivého je vhodný Agil 100 EC,  Proti pýru a ježatce (Agil). Aplikují se až na vzešlé plevele po jejich vzejití, takže je možné ošetřovat výběrově zaplevelená místa. Účinek je pozorovatelný po zhruba deseti dnech.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.