Choroby rajčat, okurek, paprik a další zeleniny

Aktualizováno 2024-03-08 10:22:17

Po přijmutí rostliny na finálním stanovišti nebo po vzejití (např. u brambor) je vhodné začíst s ošetřením proti houbovým chorobám. Obvykle se s postřiky začíná od konce května a končí až v době sklizně.


plíseň bramborová na rajčatech
plíseň bramborová na rajčatech
plíseň bramborová na rajčatech
plíseň bramborová na rajčatech
plíseň okurková
plíseň okurková
padlí na okurce
padlí na okurce

Plísně (bramborová, cibulová, okurková, aj.), padlí, skvrnitosti nebo hniloby (černá, hnědá) jsou časté choroby zeleniny.  Každý druh zeleniny má však vždy tu "svoji" nejčastější chorobu.

Inporo Lecid
Okurky a další tykvovitá zelenina (cukety, dýně, melouny)

Pro ošetření zejména PROTI PLÍSNI je vhodný systémový přípravek Ortiva (aplikace v červnu). Během července a srpna pak doporučujeme kontaktní přípravek Champion 50 WG.

Pro ošetření PROTI PADLÍ tykvovité zeleniny je vhodný kontaktní přípravek PROTI padlí (Kumulus)proti padlí a zároveň také i černé hnilobě je vhodný přípravek Dagonis


Ošetření přípravky na přírodní bázi:

Pro milovníky přírodního pěstování doporučujeme naši přírodní soupravu Zdravá okurka - Odolnost okurekZDRAVÁ okurka - odolnost okurek

Obsahuje 2 přípravky z bylin.

Aplikaci obou přípravků doporučujeme každý týden střídat (nikdy je nemíchat), a to zejména před nebo v době výskytu plísní nebo svilušky (škůdce). 

Bez OL, tj. můžete sklízet kdykoliv!

Další možností pro ošetření okurek a tykvovité zeleniny před výskytem plísni doporučujeme:  INPORO Atlane K20 nebo INPORO Red Block.

Další možnosti pro ošetření okurek před výskytem padlí je INPORO LecidINPORO Pro Mimozin nebo INPORO Pro Cazin MP. 


Rajčata a paprikyZDRAVÉ rajče plus

Rajčata trpí nejvíce na plíseň bramborovou. Další choroby rajčat, které se již vyskytují méně je padlí, hnědá skvrnitost, čerň rajčatová.

Papriky trpí nejvíce padlím nebo skvrnitostí.

Nyní v červnu doporučujeme systémový přípravek Ortiva nebo soupravu Zdravé rajče Plus.


V červenci a srpnu doporučujeme kontaktní přípravky:

PROTI PADLÍ rajčat a papriky je vhodný kontaktní přípravek PROTI padlí (Kumulus)proti padlí a zároveň také i proti skvrnitostem pak přípravek Dagonis.INPORO Rajčata koncentrát


Ošetření přípravky na přírodní bázi:

Z přípravků na příroní bázi doporučujeme před výskytem nebo v době výskytu plísně bramborové na rajčatech INPORO Rajčata koncentrát INPORO Atlane K20, INPORO Red Block nebo INPORO Lecid.

Před výskytem padlí nebo skvrnitostí zeleniny doporučujeme INPORO Pro Mimozin nebo INPORO Pro Cazin MP.


Brambory

Nejvíce rozšířenou chorobou je plíseň bramborová. Na listech vznikají neohraničené, vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří, většinou od okrajů nebo špiček listů. Na spodní straně listů, na rozhraní zdravého a napadeného pletiva se za vlhkého počasí objevují nevýrazné povlaky houby.

Původce plísně bramboru způsobuje i hnilobu hlíz. Za vegetace se choroba rozšiřuje dešťovými kapkami a větrem. Výskyt choroby podmiňuje vlhké počasí,listy musí být vlhké minimálně dvanáct hodin, a teploty nad 10 oC. Zejména střídavé teploty (chladné noci a teplé dny) jsou vhodné pro rychlý rozvoj choroby.

Pro ošetření brambor proti plísni bramborové je nyní možný jen přípravek, a to REVUSRevus

Aplikuje se postřikem preventivně nebo při prvních příznacích choroby, max. 6x za vegetaci, interval mezi aplikacemi 7-10 dní.

Další možností je kontaktní fungicid Champion 50 WG. 


Ošetření přípravky na přírodní bázi:

Z přípravků na přírodní bázi doporučujeme před výskytem nebo v době výskytu plísně bramborové INPORO Atlane K20INPORO Red Block nebo INPORO Lecid.INPORO Atlante K20


Shrnutí

Pokud bychom to chtěli shrnout, tak nejvíce univerzální přípravek pro ošetření mnoha druhů zeleniny proti širokému spektru houbových chorob je z chemických přípravků Ortiva. Vyniká svým systémovým účinkem (rozvede se do celé rostliny). Jen pozor!!! Účinkuje převážně preventivně, tj. před objevením choroby na zelenině!

Z přípravků na přírodní bázi patří k univerzálnímu použití INPORO Atlane K20, INPORO Pro Mimozin, INPORO Lecid. Pokud rádi používáte produkty z bylin, tak šalvěj je mocný pomocník. Výluhy se šalvěje najdete v přípravku INPORO Rajčata koncentrát, v soupravě ZDRAVÉ rajče plus (kde je společně s chemickou Ortivou) nebo také v soupravě ZDRAVÁ okurka - Odolnost okurek.

Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu ošetření vaší zeleniny (chemickou, přírodní nebo jejich kombinaci), přejeme vám bohatou a hlavně zdravou úrodu.  

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.