Ošetření půdy po sklizni pomocí trichodermy

Aktualizováno 2023-10-05 12:24:06

Po sklizni kořenové zeleniny (např. mrkev, petržel, celer) a dalších plodin (brambory, salát, jahodníky), doporučujeme ošetřit záhony chytrou houbou Trichodermou.


půda po sklizni
půda po sklizni

Proč po sklizni? A proč Trichodermu?

Půdní choroby v půdě nevidíme, proto aplikace po každé sklizni je určitě žádoucí. To platí zejména, pokud byly rostliny během vegetace napadené půdními chorobami (hnědé skvrny na kořenech, měkké a zahnívající části hlíz, kořenů, aj.) a v půdě po sklizni zůstaly spory těchto chorob. Pro ozdravení půdy a zlepšení kvality půdy je právě houba trichoderma skvělým pomocníkem.

Trichoderma je mikroskopická půdní houba. Svým působením rozkládá organické zbytky v půdě, podporuje klíčení semen, tvorbu kořenového systému a růst rostlin. Zvyšuje odolnost rostlin vůči abiotickému stresu a přezimování, zlepšuje úrodnost půdy. Podle dostupných informací Trichoderma rozkládá v půdě patogenní zárodky půdních chorob. Pro svůj život nepotřebuje rostliny, proto aplikace po sklizni, kdy je v půdě hodně rostlinných zbytků, ideální čas pro její aplikaci. Trichoderma je aktivní v půdě do 4 °C. Když teploty klesnou, houba se „zazimuje“ a znovu se probudí při teplotách vyšších než 4 °C. Lze ji aplikovat na veškerou půdu nebo substráty pro pěstování, například běžné záhony na zahradě, ve sklenících, vyvýšených záhonech, zahradních nádobách nebo truhlících.

Trichoderma

Jak se aplikuje?

INPORO Pro Kestom

Zálivkou nebo posypem do půdy s následným zapravením. Je potřeba ji vždy dostatečně dostat do hloubky 5-10 cm. Pokud zůstane na povrhu půdy, tak k jejímu vyschnutí a odumření. Podle oblíbeného způsobu aplikace doporučujeme použít INPORO Pro Kestom (aplikace zálivkou) nebo INPORO Trima M (posypem s následným zapravením).

  • INPORO Pro Kestom je trichoderma v suché verzi, aktivuje se rozmícháním ve vodě a poté se aplikuje zálivkou do půdy. Dávka 10 g je na plochu 50 m2. Celé balení až na 100 m2. Taktéž je možné jej aplikovat máčení hlíz, těsně před výsadbou, např. u brambor nebo česneku. Pro dopravení do hloubky 5-10 cm doporučujeme záhon po aplikaci ještě zalít vodou (ať se Trichoderma dostane do požadované hloubky půdy). Přípravek je vhodný pro ekologické pěstování.INPORO Pro Trima M
  • INPORO Trima M je trichoderma v živném substrátu. Aplikuje se rozsypem a zapravením do půdy po úrodě do hloubky 5-10 cm. Dávka je 10 g / 1 m2 plochy, tj. balení 500 g je určeno na 50 m2 plochy.

Pro optimální účinek obou přípravků zajistěte první dny po aplikaci půdu vlhkou (houba má ráda vlhko a teplo). Během roku doporučujeme 2-3 aplikace, tj. na podzim po sklizni a na jaře před výsevem, výsadbou. V případě potřeby, můžete je použít i během vegetace.


Na co si dát pozor?

Při používání těchto „živých“ přírodních produktů doporučujeme používat organická (přírodní) nebo organo-minerální hnojiva. Podporují přírodní rovnováhu v půdě a zlepšují kvalitu půdy pro jejich život (mikroorganismů, hub, aj.)
Chemická minerální hnojiva mohou jejich účinek oslabovat. Dlouhodobě se zhoršuje kvalita půdy a podmínky pro jejich život. Pokud použijete Dusíkaté vápno pro dezinfekci půdy = dojde také i k vyhubení bakterií a hub v půdě. Proto produkty s houbou Trichoderma můžete použít až za 2-3 týdny po aplikací dusíkatého vápna.

Umístění článku

další (11)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.