Podzimní ošetření ovocných stromů

Aktualizováno 2023-11-03 10:28:38

Jak provést ošetření ovocných stromů na podzim? Jak omezit výskyt houbových chorob stromů pro příští rok?



Máte ovocné stromy, které během jara a léta trpěly na strupovitost, padlí, hnilobu, kadeřavost, aj. houbové choroby? Pak zbystřete.

Patogeny (zárodky) houbových chorob, stejně jako celá příroda, se na podzim připravují na přezimování. Patogeny mohou přezimovat v kůře stromů, v pupenech nebo také v trávníku s listím pod stromami, apod. Odstranění rostlinných zbytků, kde by mohly patogeny přezimovat, patří k důležitým preventivním podzimním opatřením, která mají vliv na výskyt chorob a účinnost, počet ošetření v příštím roce.


Jak na to?Urychlovač kompostu Gold

1)      Na stromech otrhat všechny plody (i ty napadené), na zemi všechny posbírat - všechny napadené plody jsou vhodným zdrojem infekce pro příští rok

2)      Spadané listí – co s ním?

U listí máte 2 možnosti. Napadené listí můžete posbírat, pohrabat a vyhodit do sběrných dvorů, pokud máte kompost, můžete jej také kompostovat. U kompostování (aby došlo k rozkladu listí, včetně patogenů doporučujeme použít do kompostu Urychlovač kompostu Gold. Obsahuje speciální bakterie a houbu Trichodermu. Ty výrazně urychlí proces kompostování a navíc o Trichodermě je známé, že rozloží patogeny. Nakonec (po nasypání celé dávky listí) doporučujeme překrýt hromadu vrstvou min. 10 cm zeminy. Nedojte k úletům ještě nerozložených patogenů z kompostu a zároveň vytvoříte vhodné podmínky pro kompostování.

Druhý způsob je listí nehrabat, nechat zahradě, ale je důležité jej na drobné kousky posekat sekačkou na trávu. Patogeny se do další sezóny postupně rozloží. Pokud chcete proces rozkladu urychlit, aplikujte opět trichodermu –  Urychlovačem kompostu Gold.

3)      Postřik stromů měďnatými přípravkyINPORO Flowbrix Profi

Okamžitě po opadu listí je výhodné provést postřik ovocných stromů pomocí měďnatých přípravků. Doporučujeme kapalnou měď INPORO Flowbrix Profi.  Dašlí možností je granulovaný  přípravek Champion 50 WG.
Podzimní aplikace má účinek proti bakteriálním korovým nekrózám, bakteriální spále jádrovin nebo kadeřavosti broskvoní. Jarní postřik, v době nejpozději do rašení, účinkuje proti puchrovitosti na slivoních, kadeřavosti broskvoní nebo má účinek také na skvrnitost listů na třešních.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.