Škůdci pokojových rostlin

Aktualizováno 2023-11-27 11:08:29

Častým problémem okrasných rostlin v průběhu celého roku jsou škůdci, kteří vysávají rostliny, zejména listy (ty jim chutnají nejvíce). Napadené listy se často deformují a postupně opadávají. Rostlina chřadne. Pokud se proti škůdcům nezasáhne včas a škůdci se velmi přemnoží, je problematické je vyhubit a rostlina pak většinou uhyne.


mšice
mšice
svilušky
svilušky
puklice
puklice

K nejčastějším škůdcům pokojových rostlin patří mšice, svilušky, puklice nebo štítenky.

Pokud se vyskytnou škůdci v bytě, doporučujeme požití přípravků na přírodní bázi. Ty mají tu výhodu, že rostliny nemusíte pro ošetření vynášet z bytu ven (jak tomu je u chemických přípravků). A v bytě nemanipulujete s chemickými přípravky.

MŠICEINPORO Pro Sufy

patří k savému hmyzu, mají většinou zelenou barvu, okem jsou viditelné. Rády si pochutnávají na mladých listech. Lepivost listů nebo celé rostliny je typický příznak výskytu mšic. Mšice jsou časným nechtěným návštěvníkem všech rostlin. Pro hubení mšic doporučujeme dva účinné přípravky, tj. INPORO Pro Sufy nebo  INPORO Proti mšicím a sviluškám v koncentrátu nebo rozprašovači).

INPORO Pro Sufy hubí mšice vysušením. Bez pesticidní složky. Obsahuje speciálně upravený minerál - zeolit, který ulpí na těle mšic, mšice vysuší a zcela zahubí.

INPORO Proti mšicím a sviluškám je přípravek založený na účinné látce dokusát sodný a na bázi přírodních polysacharidů.  Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí. Postřik však "nezalepuje" rostlinu a na dotyk postřik na rostlině nelepí. Je účinný také i na další škůdce.



SVILUŠKYINPORO Pro Cazin MP

jsou saví roztoči oranžové barvy, okem hůře viditelní. Typickým příznakem je výskyt pavučin mezi listy a stonky. Listy mají vysáté plochy, kroutí se a opadávají. Svilušky se často vyskytují v teplých prostorách a v suchu (vytopené byty, skleníky, aj.).

Při výskytu doporučujeme INPORO Pro Cazin MP (extrakt ze skořice) nebo INPORO Proti mšicím a sviluškám v koncentrátu nebo rozprašovači). 

Pokud máte rádi vůni skořice, pak určitě doporučujeme použít INPORO Pro Cazin MP. Jedná se o extrakt ze skořice a dalších látek. Postřik nádherně voní po skořici a zvyšuje odolnost rostlin.

U obou přípravků doporučujeme postřik zopakovat nejpozději za 7 dní.



PUKLICE, ŠTÍTENKY

Proti mšicím a sviluškám (Inporo) koncentrát

patří k savému hmyzu, který je krytý speciální krunýřem, štítem. V dospělosti je krunýř pevný, naplněný vajíčky. Díky ochrannému štítu se tento hmyz velmi těžce hubí, protože účinná látka neumí přes krunýř proniknout. Je nutné provést ošetření v době výskytu larev nebo mladých škůdců, kteří ještě nemají tak vyvinutý krunýř (štít). Puklice a štítenky často napadají palmy nebo orchideje.

Pro jejich hubení doporučujeme INPORO Proti mšicím a sviluškám v koncentrátu nebo rozprašovači). Postřik doporučujeme provést důkladně (např. obě strany listů, stonek, apod.) a na začátku výskytu škůdců. Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám nevadí a škůdce zahubí. Po aplikaci dojde k okamžitému hubení škůdců. V případě hubení štítenek a puklic jsou škůdci vyhubeni, schránka uhynulého škůdce však zůstává na místě (škůdce se na rostlině nepohybuje, tj. ani neškodí).




Umístění článku

další (4)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.