Jak pěstovat bylinky?

Aktualizováno 2023-11-28 08:50:10

Bylinky jsou rostliny, které vynikají nejen specifickým aromatem, ale zejména léčivými účinky. Díky tomu mají všestranné využití a jejich účinky se využívají v léčitelství při přípravě čajů, tinktur, koupelí, inhalací, v kosmetice pro výrobu léčivých mastí a olejů. V kulinářství mají nezastupitelné místo  pro své aroma, které dává pokrmům vůni a chuť. Bylinky přidáváme do pokrmů při přípravě mas, do zeleninových salátů, omáček, sladkých jídel nebo do osvěžujících nápojů.



Také při péči o rostliny najdou bylinky uplatnění. Používají se pro ochranu rostlin proti napadení škůdci nebo chorobami. Jsou vhodné také jako odpuzovače, například molů v šatníku. A aby to nebylo málo, mnoho bylinek tvoří krásné a barevné květy a díky tomu vypadají krásně. Ze všech těchto důvodů je dobré si v  okrasné zahradě vytvořit krásný a léčivý bylinkový záhon.


K nejvíce pěstovaným a používaným bylinkám v tuzemských podmínkách patří
bazalka, máta, meduňka, majoránka, estragon, tymián, rozmarýn, oregano, petržel, pažitka, řeřicha, šalvěj nebo levandule.

Některé bylinky jsou víceleté a jsou tedy vhodné pro dlouhodobé pěstování. Jde například o mátu, šalvěj, meduňku, tymián či levanduli. Mezi jednoleté bylinky, které slouží po jednu vegetační sezonu, patří bazalka, saturejka, majoránka nebo petržel.


Výsev nebo výsadba bylinekINPORO Pro Mix M

Pěstování bylinek je velmi snadné a bylinková zahrádka se dá vytvořit i na balkóně či terase. Bylinky se dají koupit již vzrostlé v obchodě či zahradním centru, nebo si je můžete vypěstovat sami ze semínka.

Bylinky můžete vysévat prakticky po celý rok. Některé z nich můžete vysadit do květináčů, truhlíků a nechat na okenních parapetech a pěstovat je tak v bytě, většinu z nich můžete vysazovat také přímo na záhonu na zahradě.

Semínka bylin se běžně vysévají do horní vrstvy zeminy, kterou si připravíte do plastových misek či malých truhlíčků. V době, kdy vytvoří dva pravé listy, je třeba rostlinky přesadit do větších květináčů. Tento postup je poměrně pracný, neboť si musíte zajistit vhodný substrát, plastové truhlíky, nádoby pro výsev a potom samostatné květináče pro přesazení jednotlivých bylinek a v neposlední řadě pracovní prostor, ve kterém veškeré tyto činnosti vykonáte.

Na co je dobré při výsevu nebo výsadbě pamatovat?INPORO Razormin

Pro podporu klíčení a pro vytvoření bohatého kořenového systému doporočujeme stimulátor INPORO Razormin. Je vhodný pro máčení semen, zálivkou nebo postřikem na mladé rostliny.

Mějte zdravý substrát půdu! Pokud se v půdě, substrátu nacházejí patogeny houbovýh chorob, rostliny nebudou růst a prosperovat. Při výsevu nebo výsadbách je vhodné přimíchat do půdy houbu trichodermu, tj. INPORO Pro Trima M nebo konmbinaci houby trichodermy a bakterií (probiotika) INPORO Pro Mix M. Pokud již bylinky máte v půdě, substrátu a máte podezření na půdní patogeny, můžete aplikovat houbu trichodermu zálivkou INPORO Pro Kestom.


Bylinky pěstované na záhonech v zahrádce

Trumf Zelenina

Pěstování bylinek na záhonech je vhodné pro všechny druhy bylinek, jak víceletých, tak jednoletých. Zejména víceleté bylinky, jako levandule, máta nebo šalvěj jsou pro pěstování ve volné půdě díky větším kořenům a velikosti rostlin ideální. Bylinky nevyžadují žádnou speciální půdu.

Mladé rostliny bylinek vysazujeme až po Zmrzlých, tedy koncem května, v době, kdy jsou již teploty vyšší než 10 °C.  Bylinky milují slunce, proto je vysazujte do míst, kde není stín a kam denně dopadá slunce alespoň pět hodin. Kromě sluníčka, mají bylinky rády také pravidelnou zálivku, nicméně nesmíte zalévat nadměrně, protože nadměrnou zálivkou se mohou ničit kořeny a celá rostlina tak může uhynout. Z hnojiv doporučujeme organické (přírodní) hnojia, která působí až 3 měsíce. Např. TRUMF Zelenina.


Bylinky pěstované v květináčích na terasách nebo balkónech

Pro pěstování bylinek v květináčích, venkovních nádobách nebo truhlících na terasách a balkónech jsou ideální z jednoletých bylinek například bazalka, saturejka, majoránka nebo petržel. Z víceletých to jsou také tymián nebo meduňka. Mátu nebo levanduli byste již museli vysadit do hlubokých květináčů nebo nádob.

I zde je důležité sluníčko a zejména pravidelná zálivka. Rostliny zde totiž mají náročnější podmínky - omezený prostor v květináči, omezený přísun živin a vyšší teploty.  V těchto případech je nutná správná a pravidelná zálivka, při které nesmí dojít k  vysušení substrátu, ale ani k přelívání. Prospěšné je rovněž rosení listů bylinek a zvýšená výživa a podpora vitality během celé vegetace.


Bylinky pěstované celoročně v bytě či zimní zahradě

Trumf MixN

Ne všechny bylinky jsou vhodné pro celoroční pěstování v bytě. Jednoleté bylinky jsou obecně vhodnější. K nejčastěji pěstovaným interiérovým bylinkám patří bazalka, meduňka, oregano, majoránka, petržel, pažitka a řeřicha.


Pěstování bylinek v interiéru má své zákonitosti, na které je potřeba myslet:

  • Dostatek světla - bylinkám musíte zajistit dostatek světla, aby se mohl tvořit chlorofyl, tepla, vzdušné vlhkosti, přiměřenou zálivku a v neposlední řadě správnou výživu, neboť ji potřebují více, než bylinky pěstované na zahradě.
  • Pravidelná zálivka a vzdušná vlhkost - pravidelné rosení a celkové vlhčení vzduchu v místnosti je pro pěstování bylinek ideální, zejména pak v zimním období, kdy v bytech bývá suchý vzduch.
  • Dostatek světla pro bylinky - zejména v zimním období je důležitý dostatek světla. Vhodné jsou parapety oken, zvláště ty orientované na jih nebo jihovýchod. Výživa a světlo podporují tvorbu zeleného barviva, které je základem bylinek.
  • Teplota pěstování bylinek v bytě - vhodná teplota pro pěstování bylinek je zhruba mezi 15 až 20°C. V kuchyni, kde se bylinky nejčastěji pěstují, však bývá zhruba o několik stupňů více. Bylinky jsou citlivé na nízké teploty nebo průvan (například při otevření okna v zimě) a dobře jim nedělá ani kolísání teploty, například vlivem vaření, pečení atd.


Jak na výživu bylinek?

U bylinek vždy doporučujeme přírodní péči, např. organická (přírodní).

Z granulovaných doporučujeme TRUMF Zelenina. Hnojivo je vhodné více pro zahradní výsadby, bylinkové záhony. Působí až 3 měsíce, tj. stačí 2 apliakce za rok.

Pro bylinky pěstované v nádobách, truhlících nebo květináčích jsou vhodnější kapalná organická hnojiva. Pro pravidelnou výživu doporučujeme Trumf Mix-N Růst.  Obsahuje jen přírodní suroviny, dusík a draslík v přírodní formě. Navíc obsahuje také i přírodní aminokyseliny, které výrazně podporují růst a obnovu bylinek po sklizni. Bylinky vám pak  rostou "přímo před očima".

Máte rádi bylinné proudkty?INPORO Bylinky

Pak dopřejte je i bylinkám.....NPORO Bylinky koncentrát nebo rozpračovač jsou bylinné výluhy vyrobené převážně k kopřivy a dubu. Svým složení podporují odolnost bylinek přírodní cestou. Aplikují se ideálně postřikem a v době před nebo při výskytu mšic.

Jsou bez ochtanné lhůty (OL), byliny po opláchnutí vodou můžete okamžitě konzumovat.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.