Sklizeň a uchovávání bylinek

Aktualizováno 2020-12-18 06:15:03

Ideální doba pro sklizeň bylin je před nebo při nasazování květů. Některé bylinky po nasazení květů ztrácí své aroma nebo jejich stonky tvrdnou (např. tymián). V době před polednem si bylinky uchovávají maximální množství svých esenciálních olejů, takže pro sklízení bylin je tato doba přímo ideální.

Pro okamžité používání čerstvých bylinek se odebírají jednotlivé listy nebo části bylinek průběžně. Proto je dobré mít od každého druhu více rostlinek, aby měly dostatek času pro regeneraci a nárůst nových částí rostlin.

Pokud bylinky hned nespotřebujete, je důležité je správně zpracovat a uchovat, aby neztratily léčivé účinky a zároveň dlouho vydržely.

Tradiční způsob uchovávání je sušení.

Je vhodné pro všechny bylinky. Po usušení je vhodné uskladnit bylinky do tmavší a vzduchotěsné nádoby, neboť takto si zachovají své cenné aromatické a léčivé účinky.

Zmrazení je vhodné pro tymián, meduňku, petržel nebo pažitku. Bylinky opláchněte, odstraňte veškeré poškozené části a nakrájejte. Bylinky vložte do mrazících sáčků nebo nádobek, ideálně po malých porcích a vložte do mrazáku.

Méně časté a také daleko pracnější je uchovávání bylinek v olejových, octových nebo alkoholových nálevech.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.