Výsadba drobného ovoce

Aktualizováno 2022-09-13 07:33:17

Mezi tradiční a velmi oblíbené drobné ovoce patří jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz a réva vinná.



V posledních letech, a to zejména díky vysokým léčebným účinkům pro člověka, stoupla také obliba dalších druhů drobného ovoce, jako je rakytník, arónie, brusinky, kiwi nebo kanadské borůvky. Většina těchto nověji pěstovaných druhů není pěstována pro konzumaci v syrovém stavu, ale pro další zpracování (zejména do sirupů, čajových směsí apod.).

Všechny druhy drobného ovoce obsahují velké množství vitamínů, vlákniny, přírodních cukrů a dalších prospěšných látek. Jahody, maliny, ostružiny, angrešt a rybíz jsou velmi oblíbené pro chutné mlsání přímo na zahradě. Drobné ovoce se však dá velmi hojně využít také v kuchyni. Spoustu gurmánů potěší letní ovocný salát, dorty, zákusky, zmrzlé ovocné dřeně nebo zavařené kompoty a přesnídávky nebo také šťáva, sirup nebo ovocná směs pro čaje.

Drobné ovoce se hodí do každé zahrady. Vzhledem k tomu, že plody jednotlivých druhů dozrávají postupně, můžete mít postaráno o celosezónní přísun vitaminů.

Většina drobného ovoce roste na keřících (brusinka), keřích (rybíz, arónie, rakytník) nebo malých stromcích (zejména angrešt). Proto vyžadují různé druhy opory, jako jsou kůly, stěny nebo ohrádky.


Výsadba drobného ovoce

Drobné ovoce, kromě jahod, je vhodné vysázet na podzim, mezi koncem září a polovinou listopadu. Méně častá je výsadba na jaře nebo u kontejnerových rostlin v průběhu celé vegetace. Abyste vytvořili vhodné prostředí, je důležité vědět, jak velký bude keř, popřípadě stromek nesoucí ovoce, tedy kolik místa potřebuje kolem sebe. Také je třeba se zamyslet nad půdními a světelnými podmínkami. Drobné ovoce totiž většinou vyžaduje slunné a chráněné místo s propustnou půdou. Velikost jámy pro výsadbu je dána vždy objemem koruny rostliny a hloubkou kořenů při výsadbě.


Výsadba jahodníkuČerná netkanná textilie

Jahody patří k nejoblíbenějšímu drobnému ovoci. Abyste se mohli co nejdříve těšit na krásné a chutné plody jahodníku, je vhodné jej vysadit v srpnu. Nejlépe plodí na slunném a vzdušném místě. Vhodné jsou mírné svahy orientované na jih či jihozápad. Nevhodné jsou mrazové kotliny, kde jarní mrazíky ohrožují jahodníky v květu. Pro srpnovou výsadbu můžete zvolit uvolněné plochy například po raném salátu či kedlubnách.


Příprava stanoviště na výsadbu jahodníkuKotvící  kolík

Půdu je třeba prokypřit do hloubky 15-20 cm. Kořenový systém jahod hlouběji nedosáhne. Jahodníku se nejlépe daří v půdě neutrální nebo mírně kyselé, dobře provzdušněné, hlinitopísčité a s dostatečným obsahem humusu. Měla by se snadno prohřívat a nebýt příliš mokrá.  Pokud máte jílovitou zem, je třeba ji upravit drenáží. Lehká, velmi vzdušná půda, je vhodná pro rané odrůdy, neboť půda se snadno a rychleji prohřívá. Naopak vlhčí, spíše hlinité půdy, jsou vhodné pro pozdní odrůdy jahodníku.

Aby jste podpořili rychlejší zrání jahod a omezili výskyt plevelů nebo chorob v průběhu sezóny, je vhodné na to pamatovat již při výsadbě a použít černou zahradní textilii.

Na zarovnanou, upravenou půdu natáhnete černou tkanou nebo netkanou textilii, kterou upevníte plastovými kotvícími kolíky. Pro výsadbu jahod vyřežete křížovité otvory 40x40 cm.


Jaké rostliny připravit pro výsadbu?Humát neutrální

Silné a zdravé sazenice jsou základem úspěchu. Aby jste podpořili tvorbu nových kořenů a  urychlili proces zakořenění rostliny po výsadbě, je vhodné namočit kořeny zhruba na dvě až čtyři hodiny před výsadbou do vody, například do roztoku vody a přípravku Humát neutrální. Jedná se o přírodní přípravek, tvořený humáty. Zlepšuje zakořeňování rostlin, stimuluje tvorbu kořenů a pomáhá rostlinám snižovat stres, způsobený, např. přesazením na nové stanoviště.

Zhruba po 10 dnech po výsadbě je vhodné znovu použít Humát neutrální a zálivkou  podpořit tvorbu kořenového systému a celkovou kondici nově vysazené rostliny.


Výživa drobného ovoce při výsadbě

Abyste se mohli těšit z bohaté a chutné úrody ovoce, je důležité již na jaře dodat rostlinám správnou výživu.  Mezi druhy drobného ovoce jsou také rostliny, které milují kyselé pH (kanadské borůvky nebo brusinka). Proto je důležité použít pro ně hnojivo určené pro kyselomilné rostliny.

Pro výživu drobného ovoce můžete vybírat mezi přírodními (organickými) granulovanými hnojivy nebo případně mezi krystalickými hnojivy.


Krystalická hnojivaKrystalické hnojivo Extra - JahodyKrystalické hnojivo Extra - Plod a květ

Krystalické hnojivo patří k tradičním formám výživy drobného ovoce. V současné době jsou k dispozici Krystalická hnojiva Extra s vylepšenou strukturou hnojiva. Hnojiva se vyznačují novou strukturou krystalů připomínající nadýchané vzdušné krystaly a složením živin odpovídajícím daným rostlinám. Jde o Krystalické hnojivo Extra Jahody a jiné drobné ovoce, u kterého je obsah základních živin a mikroprvků přesně šitý na míru těmto plodinám. Díky nové struktuře krystalů vyniká extrémně dobrou a rychlou rozpustností. Při rozpuštění zůstává výsledný roztok zcela čirý, bez zákalu. Hnojivo se aplikuje zálivkou, postřikem na list nebo formou hydroponie.

Pro dobrý pěstební výsledek je nutné používat krystalická hnojiva pravidelně, a to zhruba jednou týdně po celou dobu vegetace.

 
Organická (přírodní) hnojivaTrumf Jahody

Pokud upřednostňujete na zahradě používání přírodních postupů, zvolte přírodní (organické) hnojivo.

Organická hnojiva jsou vyrobena z přírodních surovin, jako jsou například ověřené kostní moučky, rohové moučky, kakaové slupky, vinasse (zbytky při zpracování cukrové řepy). Hnojiva zkvalitňují půdu, podporují tvorbu humusu a nemusíte se obávat předávkování nebo popálení rostlin.

Velkou výhodou organických hnojiv je také dlouhá doba jejich působení.  Pro plnohodnotnou výživu stačí jen dvě aplikace za rok. První na jaře (březen, duben) a druhá v létě (červen, červenec). Hnojiva uvolňují živiny již od prvního týdne po použití a působí až tři měsíce. Při výsadbě drobného ovoce můžete organická hnojiva přidat do jámy, přímo ke kořenům rostlin.

Mezi doporučená  přírodní hnojiva patří například Organické hnojivo Trumf Jahody nebo Organické hnojivo Trumf drobné ovoce.Trumf Draselné hnojivo Vinasse

Pro drobné ovoce je ideální kombinace Trumf Jahody (základní hnojivo)  a Trumf Draselné hnojivo Vinasse - PLOD a KVĚT. Draselným hnojivem doddáte více draslíku, které podporuje tvorbu květů, plodů a jejich zrání.

Umístění článku

další (7)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.