Škůdci jahod a drobného ovoce

Aktualizováno 2022-09-13 07:21:28

K nejčastějším škůdcům jahod patří slimáci. U angreštů nebo rybízů to jsou mšice.


slimák
slimák
ptáci
ptáci

Jahody – Slimáci

Slimáci a plzáci okusují nadzemní a často i podzemní části rostlin. Typickým příznakem je výskyt zaschlého stříbřitého slizu. Listy okusují od okrajů nebo vytvářejí okénka. Mohou však okusovat i klíčící rostliny. Zasáhnout je třeba již při prvním výskytu škůdců.

 Granulax Proti slimákům
Chemická ochrana:

Jako nástrahový přípravek, doporučujeme použít Granulax Proti slimákům, který působí dobře proti všem druhům slimáků a plzáků. Má vynikající účinnost a působí rychle. Zároveň se vyznačuje velmi dobrou odolností proti dešti a vlhkosti. Obsahuje hořké ochucovadlo Bitrex (proti nechtěnému požití) a repelentní látku LORE (pro odpuzení psů nebo koček).



Jahody – nálety škodlivých ptákůSW Havran - maketa

V době zrání jahod dochází často k náletům ptáků, kteří si rádi pochutnají na jahodnám ještě dříve, než vy.  Také se může stát, že na vás již moc zdravých neozobaných jahod nezbude.

Pro ochranu před nálety špačků, holubů nebo kosů ze záhodnů jahod nebo drobného ovoce je vhodná maketa HAVRANA. Jedná se o plastového černého havrana z kvalitního plastu. Havran je přirozený predátor těchto drobnějších ptáků. Ptáci se jej bojí a pak odletí raděj pryč. Havrana  zapíchněte do záhonů nebo jej zavěste na provázek a upevněte na kolík, strom nebo na věšák (pokud jej máte v blízkosti záhonů). Svým pohybem ve vzduchu bude jeho plašení ještě účinnější!



Jahody – Květopas jahodníkovýJarní ošetření (Inporo)

Květní poupata v důsledku nahlodání stopky vadnou a po několika dnech opadávají. Uvnitř napadených poupat se vyvíjí rohlíčkovitá, špinavě bílá larva. Při silném napadení bývá zničena polovina až 80 procent květních poupat. Larvy přednostně napadají rašící poupata, z nichž vyrůstají největší plody. Na ochranu použijte insekticidní přípravek Karate Zeon 5 SC. Přípravek se musí aplikovat před květem.

Pro jarní ošetření jahodníků je vhodný také přírodní insekticidní přípravek INPORO JARNÍ ošetření. Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí.



Angrešt a rybíz – mšice

Nejběžněji se vyskytuje tmavozelená mšice srstková, která se projevuje zkadeřenými a pokroucenými listy. Mšice jsou v deformovaných listech, vytváří velký shluk a rychle se množí. Další známkou napadení mšicemi je to, že  se v okolí keřů často vyskytují mravenci. Poškozené letorosty nedostatečně vyzrávají a v zimě proto snadno vymrzají.

Při prvním výskytu mšic, svilušek nebo puklic u rybízu je možný použít přírodní insekticid INPORO PROTI Mšicím a sviluškám koncentrát.Proti mšicím a sviluškám (Inporo) koncentrát

Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí.

Umístění článku

další (4)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.