Květopas jabloňový

Aktualizováno 2021-04-20 10:31:05

Škůdce, který výrazně omezuje úrodu jabloní.

Brzy na jaře dospělí brouci svým žírem citelně poškozují rašící pupeny (vykusují v nich otvory). Větší škody však způsobují jejich žlutavé, rohlíčkovitě zahnuté larvy s tmavou hlavou, které vyžírají vnitřky poupat, především jejich generativní orgány (pestíky, tyčinky, prašníky, semeníky), později i vnitřní části květních plátků. Následkem toho se poupata nerozvíjí, hnědnou a zasychají. Květopas jabloňový způsobuje škody především na jabloních, ale občas škodí i na hrušních. Nejvíce jsou poškozovány stromy rostoucí v blízkosti lesů nebo parků, kde brouci nacházejí dostatek úkrytů.


květopas jabloňový
květopas jabloňový

Přezimující brouci brzy na jaře, tj. ve dnech kdy teplota vzduchu vystoupí nad 10 °C, opouštějí své úkryty a odlétají na jabloně. K intenzivnímu náletu dochází při teplotách 13 až 15 °C. Po kopulaci kladou samičky po jednom vajíčku do květních pupenů. Čím je jaro chladnější, tím kladení vajíček probíhá v delším časovém úseku a je poškozováno více květů. Přibližně za měsíc po vylíhnutí se larvy kuklí a po relativně krátké době se líhnou dospělí brouci, kteří opouštějí poškozená poupata a po krátkém žíru na listech a někdy i plodech jabloní odlétají do různých úkrytů (v kůře stromů, v hromadách dřeva nebo listí, v trsech trávy a pod.), ve kterých přezimují.


Ochrana

Ošetření se provádí od fáze, kdy špičky listů prorážejí pupeny a vypadají jako myší ouška. Jakmile se vyskytne den s teplotou, která ve 14 hod přesáhne 17 oC, můžete začít s postřikem.

Za chladného počasí se doporučuje ošetření opakovat za 14 dní po prvním ošetření. Pro ošetření je vhodný insekticid Sanium Ultra.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.