Strupovitost, padlí jabloní a rez hrušní

Aktualizováno 2024-02-27 08:28:55

Rez na hrušních, padlí nebo strupovitost jablek patří k nečastějším chorobám jádrovin.


strupovitost jabloní
strupovitost jabloní
padlí
padlí
rez hrušňová
rez hrušňová
moniliová hniloba
moniliová hniloba
mušincovitost
mušincovitost
sazovitost
sazovitost

Rez hrušňová

Rez na hrušních je jednou z nejvíce rozšířených chorob. Většinou až na začátku léta se na listech vytvářejí výrazné skvrny, které jsou z vrchní strany oranžové a později červeně lemované s drobnými tmavými útvary.  Plody hrušní pak špatně rostou a nedozrávají. Tato choroba může velmi výrazně omezit vaši úrodu.  Proti rzi je nutné zasáhnout včas!

Z praxe se velmi osvědčily přípravky účinné na strupovitost jádrovin v těchto termínech: 1x před kvetením a 1x 2-3 týdny po odkvětu.  Postřiky aplikované po těchto termínech, zejména v době výskytu rzi,  jsou pak již prakticky neúčinné.

Zdravé jablko plusStrupovitost a padlí jabloní

Padlí je typické bělavým (stříbrným) povlakem na listech a plodech. Strupovitost se na listech projevuje skvrnami, které pak nekrotizují a vypadnou. Opadávají také napadnuté květy nebo mladé plůdky. Na větších plodech pak dochází k výskytu drobných „strupů“ (strupovitost), deformaci nebo praskání.

Největší nebezpečí šíření  je od fáze růžového poupěte do doby dvou týdnu po odkvětu. Šíření a vývoj strupovitosti podporuje deštivé počasí a teploty mezi 17 až 24 oC.


Ošetření jádrovin, zejména jabloní,  se prování ideálně v těchto termínech:

  1. ošetření - zelené poupě
  2. ošetření - růžové poupě
  3. ošetření - květ
  4. ošetření - plůdek do velikosti lískového ořechu


Pro postřik jablek i hrušní
doporučujeme soupravu ZDRAVÉ jablko plus. Obsahuje 2 fungicidy Scala a Bellis. Střídání těchto dvou přípravků podpoří vysokou ochranu proti padlí, strupovitosti a dalším houbovým chorobám
jádrovin. Ze soupravy připravíte celkem 5 postřiků, kdy každý na 10 l vody.

INPORO Atlante K20

 Pokud máte rádi přírodní produkty, doporučujeme ve výše uvedených termínech střídat tyto přípravky na přírodní bázi INPORO Atlante K 20 a INPORO Kelik K-Si.

 

Další choroby jádrovin

Jádroviny, zejména však jabloně mohou trpět také i dalšími houbovými chorobami, např. sazovitostí nebo mušincovitostíMoniliová hniloba a skládkové choroby se často vyskytují u jabloní i hrušní.

INPORO Red Block

I v tomto případě doporučujeme použití soupravy ZDRAVÉ jablko plus, pro postřik v době zrání (30 dní před sklizní). Ten zajistí jejich ochranu proti skládkovým chorobám (např. moniliová hniloba).

Pokud máte opět rádi přírodní produkty, pak v době zrání plodů doporučujeme postřik přírodním rostlinným biostimulantem INPORO Red Block.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.