Kde se daří ovocným dřevinám?

Aktualizováno 2020-12-17 12:41:11

Nepřeberné množství barevných odstínů a mnoho rozličných chutí mají jablka, bez kterých si málokdo dokáže představit svůj jídelníček, co se týká ovoce.



Spolu s hruškami patří k nejpěstovanějším druhům velkého ovoce v tuzemsku. Kdybyste chtěli hlouběji proniknout do světa odrůd jablek, budete potřebovat hodně času a mnoho tlustých knih. Odrůd jablek je podle dostupných údajů až dvě stě tisíc! Společné mají to, že jsou zpravidla na povrchu červená, rudá, žlutá nebo zelená, a uvnitř je bílá šťavnatá dužnina.

Jablka a hrušky patří k jádrovinám. Tedy plodům opadavých listnatých stromů, jako jsou jabloň, hrušeň, kdouloň, jeřáb, mišpule, hloh či aronie.

Jabloním vyhovují půdy neutrální nebo mírně kyselé. V teplejších oblastech není na závadu vysadit jabloně i na severních expozicích, v chladnějších oblastech volíme spíše jižní nebo jihozápadní polohy.

Hrušně se pěstují především na půdách výživných, výhřevných a propustných. Především zimní odrůdy vyžadují teplé půdy.

Kdouloň se používá především jako podnož pro hrušně, jeřáb se pěstuje především pro okrasné účely. Plody aronie, jak se také říká černé jeřabině, jsou významným antioxidantem a zcela přírodním lékem proti mnoha zdravotním potížím. Tento strom se dá ovšem využít také jako okrasná dřevina.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.