Červivost peckovin

Aktualizováno 2022-09-13 06:37:55

Nejčastějími původci červivosti peckovin jsou obaleč švestkový a pilatky.


Obaleč švestový
Obaleč švestový
Pilatka švestková
Pilatka švestková

Obaleč švestkový

Jedná se o jednoho z nejzávažnějších škůdců slivoní, který je původcem červivosti plodů. Oproti červivosti způsobené pilatkami k ní dochází až v pozdější době, nejčastěji v době dozrávání plodů. Housenky první generace většinou nezpůsobují větší škody. Poškozené plody zasychají a opadávají, což je někdy zaměňováno s červnovým fyziologickým propadem plodů.

Housenky druhé generace poškozují již dozrávající plody. V místech vniku housenek do plodů jsou viditelné kapičky kleje (klovatiny). Uvnitř poškozených plodů jsou načervenalé housenky a kousky tmavého trusu. Takto poškozené plody jsou mnohdy druhotně napadány moniliovou hnilobou. Obaleč švestkový napadá všechny druhy slivoní, zejména však pozdní odrůdy.

Ošetření se dělá ve druhé polovině července a je možné jej opakovat za 10 až 14 dnů. Aplikace přípravku Sanium Ultra.Sanium Ultra

PM Lepové desky bíléPilatky na slivoních

Hnědé nebo žluté larvy pilatek vyžírají dužninu a jádro (budoucí pecku) nově vznikajících plodů a tím způsobují jejich červivost. Vnitřek poškozených plodů je vyplněn černým trusem a později zapáchající kašovitou hmotou. Pilatky jsou příčinou častého jevu, kdy stromy slivoní sice bohatě kvetou, ale nemají prakticky žádné plody. Výjimečné nejsou případy, kdy je napadeno více než 90 procent plodů.

Ošetření insekticidy je třeba provést ve velmi krátkém termínu – v době, kdy opadlo 80 až  90 % květních plátků. Aplikace přípravku Sanium Ultra.

Pro monitoring tohoto škůdce jsou vhodné bílé lepové desky, např. PM Lepové desky bílé

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.