Vrtule třešňová

Aktualizováno 2022-09-13 06:37:40

Vrtule třešňová je malá moucha, jejíž larvy způsobují všeobecně známou červivost třešní a višní.


Vrtule třešňová
Vrtule třešňová

Vnitřek napadených plodů měkne, hnědne a zejména za vlhkého počasí hnije. Jedná se o nejzávažnějšího a nejrozšířenějšího škůdce třešní. Často bývají napadeny téměř všechny plody. Nejvíce napadány jsou plody sladkých pozdních odrůd.
Převážně v květnu se z přezimujících kukel líhnou dospělé mouchy, které kladou vajíčka do plodů. Jedna samička většinou za svůj život naklade asi 50 vajíček, do každého plodu však jen jedno. Vylíhlé beznohé larvy se živí dužninou plodů. Dospělé larvy po opuštění plodů zalézají mělce do půdy (jen do hloubky několika PM Lepové desky žlutécentimetrů).

Ošetření proti dospělým mouchám se doporučuje přibližně sedmý až osmý den po jejich výletu a neklesá-li nejvyšší denní teplota pod 17 °C.  Proti vajíčkům a nejmladším larvám se ošetřuje asi 14 až 17 dnů po začátku výletů dospělců.  Výlet mouchy můžete monitorovat pomocí žlutých lepových desek.

PM Lepové desky žluté ArboBand nebo Stopset žluté lepové desky

Ošetření doporučujeme provést důkladně v celé koruně a pod vysokým tlakem. Aplikace postřikem insekticid Sanium Ultra. Jen pozor, je nutné dodržet OL!

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.